Summit-ul NATO de la Varșovia – cea mai importantă uniune

8 iulie 2016

Comments are off for this post.
Summit-ul NATO de la Varșovia – cea mai importantă uniune

Cea mai importantă uniune

Summit-ul de la Varșovia are loc la un moment stabilit pentru securitatea Alianței Tratatului Atlanticului de Nord. În ultimii ani lumea a devenit mai instabilă și periculoasă, luând în considerare anexarea ilegală a Crimeei de Rusia și destabilizarea Estului Ucrainei, precum și, consolidarea militară a Rusiei de la Marea Barents până la Marea Baltică și de la Marea Neagră până la zona Mediteraneană de Est; neliniștea în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care a provocat cea mai mare criză cu migranților și a refugiaților în Europa de la al Doilea Război Mondial; atacurile violente ISIS și a altor grupuri teroriste, precum și atacurile cibernetice, extinderea nucleară și amenințarea rachetelor balistice.

NATO se adaptează la acest mediu de securitate schimbat. De asemenea, s-a angajat să-și îndeplinească trei sarcini principale ale sale: apărare colectivă, gestionarea a crizelor și securitatea prin cooperare. Și, în capitala poloneză, Alianța Tratatului Atlanticului de Nord va lua decizii importante pentru a consolida securitatea în Europa și în jurul ei pe baza a două componente cheie: protecția cetățenilor săi prin intermediul unor instrumente de descurajare și de apărare, precum și proiectarea stabilității dincolo de granițele sale.

Statele membre NATO formează o comunitate unică de valori, respectînd principiile democrației, libertății individuale și a statului de drept. În lumea periculoasă a cooperării transatlantice de astăzi este nevoie de mai mult decât oricând. NATO este simbolul cooperări transatlantice de care este nevoie de mai mult decât oricând, folosind puterea și unitatea Americii de Nord și a Europei.

Proiectarea și asigurarea stabilității

Pentru a asigura securitatea teritoriului său, NATO, de asemenea, trebuie să proiecteze stabilitatea dincolo de frontierele sale. Stabilitatea vecinătății țărilor ce sunt membre NATO, sporește siguranța acestora.

NATO are o istorie lungă de asigurare a stabilității: prin operații cum ar fi în Afganistan și Balcani; prin parteneriate cu mai mult de 40 de țari din întreaga lume. NATO are o experiență de formare a structurilor politice și militare permanente; are și capacitatea de a păstra poziția sa care este importantă pentru provocările pe termen lung cu care se confruntă aliații.

Toate țările NATO contribuie la o coaliție globală care conduce lupta împotriva ISIS. NATO extinde posibilitatea de a oferi sprijin direct coaliției prin furnizarea avioanelor AWACS, care operează în cadrul Alianței Tratatului Atlanticului de Nord și în spațiul aerian internațional. Desfășurarea activităților NATO în Marea Egee asista eforturile internaționale pentru a contracara traficul de ființe umane, prin furnizarea informației Greciei, Turciei și Agenției Uniunii Europene (UE) privind securitatea frontierelor „Frontex”. NATO ar putea face, de asemenea, mai mult în contracararea amenințărilor și provocărilor comune în Marea Mediterană, în scopul de a completa și a susține eforturile în process de desfășurare ale UE și ale altor subiecte. NATO transformă operațiunea „Active Endeavour” în furnizarea mai largă a securității maritime, care include promovarea conștientizării mediului, lupta împotriva terorismului și contribuie la consolidarea capacităților.

NATO are un angajament pe termen lung pentru stabilitatea Afganistanului. Aceasta va continua misiunea de „Sprijin puternic”, prin formare, consiliere și asistența forțelor de securitate afgane pentru perioada de după 2016 și va aduce o contribuție la finanțarea acestora pentru perioada de până în 2020, astfel încât acestea să poată asigura apărarea țării lor și pentru a combate extremismul violent.