Summit-ul NATO de la Bruxelles, 2017

25 mai 2017

Comments are off for this post.
Summit-ul NATO de la Bruxelles, 2017

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale NATO se reunesc la 25 aprilie la Bruxelles pentru primul lor Summit după alegerea Președintelui American, Donald Trump.
Elena Mârzac, de la Cartierul General NATO, ne relatează informația despre prima Conferință de presă a Secretarului General NATO din cadrul Summit-ului liderilor șefilor de state și Guverne desfășurat la Bruxelles, NATO. Acest Summit e organizat cu scopul de a saluta Președintele SUA, Donald Trump. Summit-ul e important, deoarece Donald Trump în campaniile sale electorale afirma că NATO e o alianță învechită, iar acum e nevoie de o discuție cu toți membrii NATO despre angajamentul pe care și-l asumă și împreună cu SUA să continue activitățile în comun, dar și să distribuie cheltuielile într-un mod obiectiv.
Subiectele cele mai importante care vor fi discutate în cadrul Summit-ului, conform discursului Secretarului General sunt: Terorismul, în special în lumina evenimentelor de la Manchester, la acest subiect Secretarul General ne informează că astăzi se va discuta alăturarea NATO la Coaliția internațională de lupta împotriva ISIS, acesta e un mesaj politic puternic și un semn de unitate împotriva terorismului la nivel mondial. NATO a fost implicat activ în lupta împotriva terorismului pe parcursul a mai mulți ani. Cea mai mare operațiune militară NATO a fost lansată în Afghanistan, fiind un răspuns direct la atacurile teroriste din 9/11 în SUA. 13,000 trupe NATO continuă să antreneze forțele Afgane. NATO se va implica în continuare în oferirea suportului și în asigurarea viitorului misiunii. Una din cele mai bune modalități de luptă împotriva terorismului este antrenarea forțelor locale. NATO deja antrenează forțele din Iraq iar avionele AWACS de survolare o să ofere informație Coaliției Globale de luptă împotriva ISIS. Astăzi, NATO o să decidă să extindă suportul pentru Coaliție, cu mai mult timp de zbor al avioanelor AWACS, mai multă distribuire a informației și alimentarea din aer a avioanelor.
Toți cei 28 de Aliați sunt membri ai Coaliției, iar azi se va discuta referitor la obținerea statutului de către NATO de membru al Coaliției. Dar acesta nu înseamnă că NATO va fi implicat în operațiuni de combatere. Dar e important de menționat că va fi un efort de prevenire. Astfel, NATO va stabili o celulă de coordonare în interiorul Alianței și o să fie elaborat un plan de acțiuni în acest sens. În plus, o să fie pus accent pe dezvoltarea schimbului de informații și va fi stabilită o nouă Divizie de inteligență pentru o mai buna înțelegere, analiză și schimb de informații a țărilor membre și partenere NATO.
Un alt subiect important discutat e relația NATO-Russia. NATO va continua prezența pe Flancul Estic a forțelor multinaționale și vor elabora un mesaj clar, credibil de dialog si descurajare. NATO în continuare susține sancțiunile UE și SUA îndreptate împotriva Rusiei, acestea fiind cauzate de anexarea Crimeei și nerespectarea Acordurilor de la Minsk.
La fel e important faptul că astăzi participă pentru prima dată Muntenegru, al 29-lea membru NATO. E un mesaj că NATO rămâne deschis și e bucuros să primească noi membri care își reformează instituțiile sale și împărtășesc aceleași valori. Un ultim mesaj puternic transmis de Secretarul General e că obiectivul NATO e sa păstreze pacea și să proiecteze stabilitatea. NATO are drept obiect găsirea soluțiilor pașnice în negocieri chiar dacă în unele cazuri e necesară utilizarea forței militare.

Un alt subiect major care va fi discutat este împărțirea mai bună a poverii financiare. În 2014, toți Aliații au decis să ridice cantitatea și calitatea sumelor alocate pentru apărare. Incluzând și trecerea către 2% din PIB, în termen de 10 ani, suma care urmează a fi alocată pentru apărare. În 2016, cheltuielile din Europa și Canada au crescut cu miliarde de dolari. Nu vorbim doar de spre cash, dar și despre capabilități moderne și contribuție mai mare față de misiunile, operațiunile și implicarea NATO. Aliații NATO în cadrul Summit-ului o să decidă asupra dezvoltării în fiecare țară a planurilor naționale. Acest fapt o să demonstreze modul în care Aliații își respectă angajamentele. Astfel încât, cuvintele să corespundă cu acțiunile.

Miza este foarte mare, deoarece accentul este pus pe securitatea într-o lume și mai instabilă.

De asemenea, în cadrul Summit-ului a avut loc dezvelirea dezvelirea plăcilor comemorative, dedicație pentru evenimentele din 9/11 și Articolul 5, precum și, placa Memorială pentru căderea Zidului de la Berlin, în semn de libertate și solidaritate, evidențiind astfel rolul și contribuția NATO la finisarea Războiului Rece.