ULTIMUL LOT DE PESTICIDE COLECTATE ÎN CADRUL PROIECTULUI NATO A FOST EVACUAT DE PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

6 iulie 2018

Comments are off for this post.
ULTIMUL LOT DE PESTICIDE COLECTATE ÎN CADRUL PROIECTULUI NATO A FOST EVACUAT DE PE TERITORIUL REPUBLICII MOLDOVA

Ultimul lot de pesticide expirate, colectate în cadrul proiectului NATO, a fost evacuat joi de pe teritoriul Republicii Moldova. La ceremonia de încheiere a proiectului a participat şi prim-ministrul Pavel Filip.

Cele 31 de tone de pesticide, colectate din raioanele Sîngerei, Drochia, Edineţ şi municipiul Bălţi, au fost evacuate de la depozitul din satul Alexăndreni, raionul Sîngerei. Acesta este ultimul lot din cele 1269 de tone de substanţe chimice adunate şi transportate pentru distrugere în Polonia, în cadrul proiectului NATO – Parteneriat pentru Pace. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,2 mil. euro.

„Managementul defectuos al stocurilor de pesticide în perioada sovietică ne-a lăsat o moştenire greu de gestionat. Am avut în permanenţă provocări legate de siguranţa alimentară şi securitatea ecologică. Mă bucur că după ziua de astăzi ţara noastră devine o zonă mai sigură în regiune, nu doar un consumator, ci şi un furnizor de securitate”, a spus prim-ministrul.

În opinia sa, realizarea cu succes a proiectului demonstrează „eficienţa cooperării Republicii Moldova cu NATO”.

În total, din perioada sovietică, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas 7245 tone de pesticide. Începând din anul 2003, 1269 tone au fost ambalate, evacuate şi distruse în Polonia, în cadrul proiectului NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice în Republica Moldova.