Un grup de persoane din zona de Nord și Centru au participat într-o vizită de studiu la Chișinău
La data de 8 august, un grup de 53 de persoane din zona de Nord și Centru au participat într-o vizită de studiu la Chișinău, unde au discutat cu reprezentanții Oficiului de Legătură NATO, Ministerului Apărării și Ambasadei Letoniei în Moldova.
Grupul de persoane reprezintă formatorii regionali, membrii autorităților publice locale, instituțiilor de învățămînt, organizațiilor societății civile, instituțiilor de forță din teritoriu.
Vorbitori: dna Elena Mârzac, Directoare executivă, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova; doamna Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova; doamna Mariana Grama, colonel, Șef, Direcţia cooperare internaţională, Ministerul Apărării al Republicii Moldova; E.S. Domnul Uldis Mikuts, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în Republica Moldova.
Subiecte abordate:
1. COOPERAREA REPUBLICII MOLDOVA CU NATO – „ce este NATO?”; „cum funcționează NATO/procesul decizional”; „principiul securității cooperative și modul de aplicare a acestuia în raport cu statele partenere”; „bazele și principiile cooperării Republicii Moldova cu NATO”; „proiectele implementate cu suportul NATO în Republica Moldova” ; „NATO și reducerea pericolelelor CBRN, cibernetice și sporirea securității umane”.
2. COOPERAREA REPUBLICII LETONIA CU NATO – „perspectivele de cooperare în contextul statutului de țară membră – oportunități, beneficii, riscuri”; „experiența Letoniei în cooperarea cu NATO”.
Activitatea a avut loc în contextul proiectului „Vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni”, finanțat de către Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova, în sala de Conferințe Skytower.
NLO este o reprezentanță diplomatică a NATO în Republica Moldova, deschisă în 2017, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova și ratificată de Parlament. Misiunea NLO este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică, pentru a servi ca un canal de comunicare pentru asigurarea unei mai bune înțelegeri și coordonări între NATO și Moldova. NLO sprijină proiectele de asistență ale NATO care sunt implementate de partenerii moldoveni, introduc sau furnizează informații persoanelor interesate (entități guvernamentale și neguvernamentale, ONG-uri, universități) despre programele NATO și modul de a beneficia de acestea.