Vizita de studiu a formatorilor de opinie în Belgia (20-22 martie 2018)

19 aprilie 2018

Comments are off for this post.
Vizita de studiu a formatorilor de opinie în Belgia (20-22 martie 2018)

În perioada martie-iulie, CID NATO implementează proiectul “Promovarea valorilor europene și euro-atlantice în zonele rurale ale Moldovei prin formatorii de opinie”, acesta reprezintă dezvoltarea unei platforme pentru persoanele active din diverse regiuni ale Republicii Moldova. Proiectul este finanțat de către Black Sea Trust Fund.
Proiectul vizează aprofundarea înțelegerii principiilor și valorilor europene și euro-atlantice și facilitarea schimbului a celor mai bune practici și experiențe. Grupul țintă constă din zece formatori de opinie cheie din 10 comunități locale din Moldova (Nord, Centru, Sud) care au participat într-o vizită de studiu în Belgia. Vizita de studiu cuprinde o serie de sesiuni de informare organizate la instituțiile Uniunii Europene și NATO din Bruxelles, precum și întâlnirea cu reprezentanții autorității publice locale din Lovendegem, Belgia.
În urma vizitei de studiu, participanții vor organiza evenimente la nivel local în care o să prezinte bunele practici și schimbul de experiențe obținut în cadrul sesiunilor de informare la instituțiile UE, NATO și administrația publică locacă. Astfel, participanții vor acționa în calitate de multiplicatori, contribuind la o mai bună înțelegere a principiilor și valorilor fundamentale promovate și respectate de către UE și NATO, care stau la baza bunei guvernări și statutul de drept.
Grupul e format din 10 formatori de opinie publică care activează în calitate de: primari, profesori, lideri ai ONG-urilor locale, preoți, etc., care sunt membri activi ai comunității din care fac parte și și-au manifestat angajamentul față de dezvoltarea regiunii.

În perioada 20-22 martie a fost organizată vizita de studiu în Belgia. Aceasta a cuprins vizite și întâlniri cu reprezentanții următoarelor structuri europene și euro-atlantice: municipalitatea Lovendegem din Belgia, NATO, EU Neighbours East, Comitetul European al Regiunilor și Serviciul European de Acțiune Exernă (EEAS).

În cadrul municipalității din Lovendegem, care a avut loc la data de 20 martie, formatorii de opinie au avut ocazia să participe la discuții cu administrația locală: primarul Lovendegem, Chris De Wispelaere. Lovendegem este o municipalitate situată în Flandra, una dintre cele trei regiuni ale Belgiei. Municipalitatea cuprinde orașele Lovendegem și Vinderhoute. Populația totală fiind de 9.358 persoane. Prezentările au vizat următoarele subiecte: Procedurile electorale ale consiliului local; Resursele financiare ale satelor și orașelor, Organizarea administrației și procesul decizional; Angajarea comunității locale în procesul decizional; Procesul de fuziune a municipalităților. Activitatea a culminat cu vizitarea Parcului de reciclare din Lovedegem, care are scopul de a promova sustenabilitatea ecologică a regiunii. Participanții au fost interesați în subiecte precum transparența decizională, procedurile de fuzionare a 3 municipalități în una singură, procedura bugetării regiunii și implicarea societății.

La data de 21 martie a avut loc briefing cu oficiali NATO, Despina Afentouli, Divizia Diplomație Publică și Alina Coca, Operații Media. Prezentările au conturat Agenda actuală a Alianței Nord-Atlantice și Cooperarea dintre NATO și Moldova. NATO şi Republica Moldova cooperează activ în domeniul reformelor democratice, instituţionale şi de apărare, şi au pus bazele unei cooperări practice în multe alte domenii. Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) stabileşte programul de cooperare a Moldovei cu NATO. Gradul de cooperare dintre NATO și Moldova în cele din urmă depinde de disponibilitatea ţării de a continua procesul de implementare a reformelor democratice şi de consolidare a instituţiilor democratice deja existente. Domeniile de cooperare, planurile de reformă şi procesele dialogului politic sunt prevăzute detaliat în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) al Republicii Moldova, care este convenit de comun acord cu NATO pentru o perioadă de doi ani. Actualul IPAP fiind adoptat în septembrie 2017 și poate fi accesat aici: http://www.mfa.gov.md/nato-md/planul-al-parteneriatului/

EU Neighbours East face parte din Programul de Vecinătate Deschisă fiind lansat în noiembrie 2015 pe o perioadă de patru ani. Obiectivul programului este să sensibilizeze opinia publică, să sporească cunoașterea privind politica europeană de vecinătate. În cadrul vizitei de studiu, Silvia Grant, Lideră a echipei și Coordonatoare a Campaniei a prezentat programul EU Neighbours East. În cadrul discuțiilor a fost evidențiată necesitatea comunicării cu societatea și informrea despre beneficiile cooperării cu Uniunea Europeană și vasta complexitate a proiectelor/programelor oferite de către UE statelor din Parteneriatul Estic, parte a căruia este și Republica Moldova. Diplomația publică a fost evidențiată fiind unul dintre instrumentele de bază utilizate pentru a ridica gradul de conștientizare a societății privind UE.

Comitetul European al Regiunilor – Direcția privind Lucrări Legislative este o altă instituție UE în cadrul căreia a avut loc vizita de studiu. Comitetul reprezintă vocea administrațiilor locale și regionale în procesul de elaborare a legislației UE (70% din legislația UE este pusă în aplicare la nivel local și regional). Scopul este de a aduce Europa mai aproape de cetățenii săi și de a promova o cultură a subsidiarității. Întâlnirea a avut loc cu reprezentantele Comitetul European al Regiunilor, Milica Neacsu și Darja Gontsarova, Administratoare în cadrul Direcției B: Lucrări Legislative. Prezentările au abordat structura și funcțiile Comitetului European al Regiunilor, Activitățile instituției în domeniul politicii europene de vecinătate / Parteneriatului estic, CORLEAP – Conferința autorităților regionale și locale din Parteneriatul Estic. CORLEAP fiind stabilit în 2011 are scopul de a aduce contribuția orașelor și regiunilor la Parteneriatul Estix și de a consolida autonomia locală și regională.

O altă activitate majoră în cadrul vizitei de studiu în Belgia a reprezentat briefing-ul din cadrul Serviciul European de Acțiune Exernă (EEAS). Discuțiile au fost purtate cu Mircea Nanca, responsabil de Republica Moldova în cadrul East StratCom. Subiectele abordate au vizat abundența propagandei și dezinformării în regiunea Estică, cu un accent sporit în Republica Moldova, necesitatea existenței unei punți de dialog dintre instituțiile UE și societatea din RM. De asemenea, a fost evidențiat rolul social media în promovarea narativelor și impactul fake news asupra creării percepției societății.

În urma vizitei de studiu, formatorii de opinie au reiterat necesitatea coordonării eficiente a politicilor naționale la standardele europene și euro-atlantice. Documentele cadru a cooperării cu structurile europene și euro-atlantice, precum Acorduri de asociere cu UE și Planul Individual de Acțiuni dintre NATO și RM – acestea reprezintă o dezvoltare strânsă și un nou nivel de cooperare. În mod foarte practic, această vizită de studiu a tratat aspecte privind punerea în aplicare a politicilor europene și euro-atlantice, aplicabilitatea practică și relevanța acestora pentru societate. Vizita a ilustrat necesitatea unei coordonări adecvate a politicilor naționale, a funcționalității și mecanismele instituționale în procesul național de reformă și integrare europeană.
Pentru mai multe întrebări în legătură cu acest eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email [email protected] sau la nr. de tel.: 022 244 080 sau +373 79 305 849.