Vizita de studiu la Cartierul General NATO

19 septembrie 2017

Comments are off for this post.
Vizita de studiu la Cartierul General NATO

În perioada 13-14 septembrie, un grup de formatori de opinie a efectuat o vizită de lucru la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Grupul de lucru a fost format din reprezentanți CID NATO, societății civile, profesori, jurnaliști, precum și câștigătorul concursului de articole organizat în cadrul Școlii NATO de Securitate.

În cadrul vizitei, grupul de lucru a participat la mai multe discuții într-un cadru informal la care au fost abordate subiecte precum Agenda politică curentă a Alianței, cooperarea dintre R. Moldova și NATO, ariile colaborări RM-NATO (Reforma sectorului de securitate; Programele NATO Știință pentru Pace și Securitate; Buna guvernare; Managementul resurselor; BI-consolidarea integrității; Diplomația publică-comunicarea pentru o mai bună înțelegere a Alianței), relația NATO-Rusia, Pachetul de asistență oferit de NATO privind consolidarea capacităților de apărare, discuțiile au fost purtate de înalți oficiali NATO. Pe parcursul vizitei a fost abordat subiectul deschiderii Oficiului de Legătură NATO la Chișinău, care are drept obiectiv facilitarea suportului oferit de către Alianță Republicii Moldova. A fost menționat faptul că volumul asistenței oferit de NATO depinde de solicitările parvenite din partea Moldovei, astfel încât de RM depinde volumul cooperării. NATO nu livrează arme dar expertiză, sfaturi și bune practici.

Pentru a realiza informarea despre NATO, Alianța invită formatori de opinie din RM să asculte și să dezbată subiecte precum agenda politică actuală a NATO, politicile de parteneriat și cooperarea cu Moldova la care participă înalți oficiali NATO. În acest cadru, gândurile și recomandările participanților cu privire la tema globală contribuie la asigurarea dezbaterii informate și stimulative care generează noi idei, formează politici și îmbunătățește înțelegerea.

Participarea grupului de lucru la Cartierul General NATO s-a desfășurat în cadrul unei vizite de studiu de două zile fiind organizată de către Divizia Diplomație Publică NATO. Una dintre principalele sarcini ale acestei diviziuni este de a explica perspectivele strategice ale NATO.

Pentru detalii şi informaţii suplimentare cu privire la acest eveniment, vă rugăm să ne contactaţi la adresa electronica [email protected]