Ce sunt „Zilele NATO”?

1 septembrie 2023

Comments are off for this post.
Ce sunt „Zilele NATO”?

Proiectul „Zilele NATO în Moldova” este implementat anual de către  CID NATO. Este orientat către un public larg, de ex. studenți și tineri practicanți, organizații ale societății civile, mediul academic, comunitate de experți, oficiali și funcționari publici la nivel de administrație publică centrală și locală și lideri de opinie. Până în prezent, seria anuală de evenimente a sensibilizat cu succes misiunea NATO și activitățile sale în Republica Moldova. 

Obiectivele principale sunt:

1) Îmbunătățirea culturii securității în țară. Ne propunem să informăm publicul larg cu privire la starea actuală a lucrurilor în sectorul securității naționale și să pledăm pentru necesitatea transformării și îmbunătățirii printr-o cercetare făcută de experții principali în securitate națională. Proiectul își propune să concentreze atenția populației, a autorităților publice și a partenerilor străini asupra modului în care ar trebui să acționăm pentru a contracara provocările de securitate actuale și viitoare. Credem că cercetările noastre vor genera mai multe discuții publice cu privire la problemele de securitate, ceea ce va face publicul larg să se întrebe dacă factorii de decizie fac suficient pentru o securitate națională mai rezistentă.

2) Creșterea gradului de conștientizare față de provocările actuale și emergente. Aducând în discuție rezultatele cercetării către o securitate națională mai rezistentă, ne propunem să avem o dezbatere deschisă între părțile interesate cu privire la ce ar trebui să facem pentru a le depăși. Masa rotundă online va fi o ocazie pentru părțile implicate să vorbească și să pună bazele pentru idei care ar îmbunătăți în cele din urmă rezistența la securitatea națională a Moldovei. Plănuim să organizăm activități de diplomație publică în diferite formate (interviuri radio; un eveniment online; distribuirea cercetărilor către universități; sponsorizarea materialelor jurnalistice) pentru a împărtăși în continuare beneficiile cooperării Moldovei cu partenerii strategici, în special cu NATO privind îmbunătățirea securității naționale. O colaborare consolidată cu NATO este cea mai evidentă cale de a contura acțiunile țării în consolidarea securității naționale. Cercetarea noastră ar trebui să declanșeze interesul publicului larg, ceea ce ar trebui să ducă la disponibilitatea de a afla mai multe despre modul în care Moldova ar putea colabora cu NATO pentru a îmbunătăți rezistența țării față de amenințările la adresa securității.

3) Construirea încrederii și credibilității față de NATO. Lipsa de cunoștințe privind provocările de securitate regională și națională, precum și dezinformarea cooperării cu NATO au fost observate în mod repetat în ultimul deceniu. Acest lucru creează o situație în care reticența față de NATO este generată de lipsa de informații de încredere și obiective care ar trebui comunicate din surse credibile. Întrucât finalul acestui proiect este de a cerceta reziliența securității naționale, cartografierea statu quo-ului și de a oferi recomandări și o cale de urmat în reformarea sectorului de securitate.