Ce este CID NATO?

9 februarie 2015

Ce este CID NATO?

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) este o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

Crearea CID NATO a fost stipulată în cadrul Programului Naţional de implementare a Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – NATO, aprobat de Guvern la 29.12.2006. Astfel, la 3 octombrie 2007 CID NATO a fost inaugurat oficial în prezenţa Adjunctului Asistentului Secretarului General NATO pentru Diplomaţie Publică, Stefanie Babst, şi Ministrului Apărării, Vitalie Vrabie. Inaugurarea Centrului a fost posibilă cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Diviziei Diplomației Publice NATO și Ambasadei României Punct de Contact NATO în Republica Moldova.

Centrul de Informare și Documentare sprijină îndeplinirea obiectivelor Planului Individual de Acțiune pentru Parteneriatul Moldova–NATO (IPAP) şi își desfășoară activitatea într-o relație de parteneriat cu Secretariatul Internațional al NATO/Divizia de Diplomație Publică, Ministerul Afacerilor Externe şi Interării Europene, Ambasada Punct de Contact NATO la Chișinău și cu ambasadele celorlalte state și partenere acreditate în Republica Moldova.

CEP_7025 copy
Echipa CID NATO

Elena Mârzac, Directoare Executiv
Ana Negru, Coordonatoare programe
Sanda Sandu, Coordonatoare programe
Diana Coscodan, Contabilă
Natalia Albu, Expertă asociată

          Raport de activitate al CID NATO pentru perioada ianuarie-iunie 2015

 

 1. Proiecte

Proiecte în derulare

I.1. Consolidarea capacităţilor jurnaliştilor în reflectarea subiectelor de securitate şi cooperare dintre R. Moldova şi NATO

Perioada: martie-iulie 2014

Buget 4982.83 Eur

Scopul acestei inițiative a fost acela de a oferi o platformă de dialog pentru jurnaliști, pe de o parte, și reprezentanții instituțiilor de stat sau cei ai NATO, de cealaltă parte. Proiectul se desfășoară în patru etape: mai întîi au fost organizate o serie de cursuri de perfecționare pentru jurnaliștii din diverse regiuni ale R. Moldova, apoi a fost organizată pentru aceștia o vizită de lucru la poligonul Dănceni unde se desfășoară exercițiile de pregătire ale militarilor Batalionului 22 de menținere a păcii. În cadrul celei de-a treia etape, acest grup de jurnaliști se vor deplasa în Kosovo unde este dislocat un contingent de patruzeci de militari ai Batalionului 22 de menținere a păcii în cadrul misiunii NATO – KFOR. Iar în etapa 4, urmează să aibă loc un nou curs de perfecţionare a cunoştinţelor jurnaliştilor în domeniul securităţii, ca rezultat a celor 3 etape.

 

Activităţi:

Etapa 1:

 1. Organizarea unei conferinţe de presă, la care să fie anunţată iniţierea proiectului cu participarea instituţiilor de stat, societăţii civile şi a grupului de jurnalişti ales pentru participarea la proiectul dat.
 2. O serie cu cursuri de perfecţionare pe parculrsul a 2 zile, care iniţial conform proiectului trebuiau să includă 5 traininguri, dar în total au fost organizate 9. Acestea au fost susţinute de către experţi  şi reprezentanţi din domeniul securităţii, apărării şi mass-media:
 • Noţiuni generale de securitate şi organizaţii internaţionale pentru securitate;
 • Sistemul de securitate şi apărare în Republica Moldova;
 • Diplomaţia publică şi rolul CID NATO în facilitarea comunicării dintre NATO şi publicul din Republica Moldova;
 • Cooperarea bilaterală practică dintre R. Moldova şi NATO;
 • Cooperarea militară dintre RM şi NATO;
 • Relaţia dintre Republica Moldova şi NATO;
 • Cum comunică NATO cu mass-media: procese şi resurse;
 • Rolul mass-media în cadrul “războiului hibrid” şi în reflectarea problemelor de securitate;
 • Rolul mass-media în reflectarea proceselor de integrare europeană şi euro-atlantică: Ucraina ca studiu de caz şi lecţii pentru R. Moldova.

 

După încheierea trainingurilor, particianţii au completat un chestionar privitor la desfăşurarea cursului. Ca urmare, acestea au fost analizate cu scopul îmbunătăţirii calităţii organizării următorului curs.

 

Etapa 2:

A fost organizată o vizită de studiu la poligonul Dănceni, unde are loc instruirea Batalionului 22 de menţinere a păcii. Pentru jurnalişti au fost ţinute lecţii din domeniul apărării şi securităţii, precum şi au fost pregătite un şir de exerciţii, care au fost însuşite de către aceştia,  cu ajutorul militarilor din cadrul Batalionului 22 în scopul cunoşterii nivelului de pregătire a militarilor care sunt trimişi în misiunile de pacificare din Kosovo.

 

În urma desfăşurării acetei etape, au fost colectate toate ştirile difuzate pe posturile de televiziune, portalurile media, bloguri, pentru a vedea impactul pe care l-au avut aceste cursuri asupra participanţilor.

 

Etapa 3:

Etapa a 3-a constă în plecarea în Kosovo a celor mai buni jurnalişti care au participat la primul curs de traininguri, unde batalionul 22 de menţinere a păcii participă la misiunea NATO-KFOR.

 

Etapa 4:

Aceasta constă în organizarea unui nou curs pentru jurnaliştii din Republica Moldova, cu scopul aprofundării cunoştinţelor acumulate pe parcursul celor 2 etape deja desfăşurate şi a etapei 3 care urmează a fi implementată.

 

 

I.2.  IDC’s on NATO Social Media Project

Perioada:  martie – noiembrie 2015

Buget:     4970.37 Eur

Această inițiativă urmărește îmbunătățirea imaginii și sporirea prezenței în mediul online a Centrului de Informare și Documentare privind NATO. În cadrul acestui proiect a fost lansată pagina nouă a website-ului CID NATO. Au fost traduse, adaptate și trimise spre difuzare un număr de filme din biblioteca online a NATO, iar în acest moment se lucrează la îmbunătățirea imaginii CID NATO în rețelele de socializare Facebook, Twitter și Google+. În afară de aceasta, în cadrul aceluiași proiect, CID NATO a lansat o campanie de informare pe subiectul NATO și în domeniul securității pe mai multe site-uri și portaluri web autohtone.
Activităţi:

 • Elaborarea completă a website-ului nato.md, în cooperare cu ArtSintez Media S.R.L;
 • Traducerea unui număr de 12 filme despre NATO, din cadrul Librăriei Media NATO. Aceste filme au fost traduse, adaptate şi difuzate în cadrul televiziunii Vocea Basarabiei TV. Filmele au fost difuzate în perioada aprilie-iunie (http://www.voceabasarabiei.net);
 • Traducerea filmului documentar Girl Rising. Acest film abordează subiectul rolului femeii în societate şi evidenţiază importanţa educaţiei. Această activitate are scopul de a atinge obiectivele din cadrul Planului Individual de Acţiune (IPAP) Moldova-NATO dar şi Rezolutia Consiliului de Securitate 1325. Aceasta adresează în mod direct impactul războiului asupra femeilor şi contribuţia feminină la rezolvarea conflictelor şi realizarea unei păci stabile.
 • În cadrul aceluiași proiect, și în conformitate cu activitățile planificate, am elaborat o serie de articole scrise de experți locali și străini, diplomați și academicieni. Articolele acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv – dar nu numai – cooperarea Republicii Moldova cu NATO, rolul conceptual de neutralitate în secolul 21, revoluția ucraineană, agresiunea rusă în Ucraina, etc.
  Astfel, au fost publicate articolele pe site-urile: (md, agora.md, unimedia.md, newsmaker.md, site-ul web al Komsomolskaya Pravda).
  La momentul actual sunt 7 articole (Cinci în limba română și două în limba rusă).
  Până la sfârșitul lunii noiembrie, vor fi transmise spre publicare următorul număr de articole, conform proiectului. Articolele pe care le-am trimis până acum au avut ~ 8500 de vizitatori unici în total.

 

I.3. Speaker Tour Project

Perioada:

Buget:

Obiectivul  acestui proiect îl constituie organizarea vizitelor diferitor delagaţiei de la Cartierul General NATO, ce presupun lecţii publice, mese rotunde, în diferite oraşe ale Republicii Moldova, unde sunt puncte de informare NATO în scopul informării populaţiei asupra activităţilor NATO şi a relaţiilor RM-NATO.

 

Activităţi:

Etapa 1:

Prima etapă a proiectului “Speaker Tour” s-a desfășurat pe 9 și 10 martie. Aceasta a constat din activități și evenimente ce au avut loc în Taraclia, Cahul şi Chişinău cu participarea ofițierilor de la Cartierul General al NATO – Tanya Hartman şi Mr. Krisztian Meszaros:

 • La Taraclia – lecţie publică pe tema: prezentare generală privind NATO şi cooperarea cu Moldova;
 • La Cahul – masă rotundă: Parteneriatul RM-NATO. Securitatea regional;
 • 1 masă rotundă pentru cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale de la Academia Militară: Parteneriatele NATO. Beneficiile cooperării RM-NATO;
 • 1 masă rotundă la Academia de Administrare Publică: Relaţia Moldova-NATO în contextul agendei post-Summit din Ţara Galilor;
 • 1 lecţie publică pentru studenţii USM: Parteneriatele NATO. Beneficiile cooperării RM-NATO.

Etapa 2:

Printre activitățile viitoare planificate în cadrul acestui proiect se numără mai multe conferințe universitare la tema “Amenințări la adresa securității europene în perioada post – Război rece”. Vor avea loc, de asemenea, și lecții publice și prezentări cu participarea vorbitorilor de la ambasade acreditate în Chișinău , reprezentanți ai instituțiilor de stat, experți locali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic, ș.a.

În toamna anului 2015 urmează să aibă loc încă 3 vizite oficiale are reprezentanţilor Cartierului General NATO, ce presupun alte activităţi de diplomaţie publică.

 

I.4. Săptămâna NATO în Moldova, ediția 2015

Perioada: mai – iulie 2015

Buget: 9985 Eur

Ediția din acest an a proiectului Săptămâna NATO în Moldova cuprinde o serie de evenimente ce se vor desfășura atît la Chișinău, cît și în alte orașe din țară. În cadrul acestui proiect și beneficiind de sprijinul ambasadei Turciei, a fost inaugurat un punct de informare NATO în USC Comrat. Au fost organizate lecții publice la Cahul și Taraclia, iar în Chișinău, CID NATO a participat la organizarea Conferinței Republica Moldova în condițiile noii arhitecturi de securitate regională. Evenimentul central în cadrul acestui proiect îl constituie Conferința Internațională “Viitorul parteneriatului RM-NATO în condiţiile noilor provocări regionale”.

 

Activităţi:

 1. Inaugurarea Punctului de Informare NATO la Comrat, cu particarea ambasadorului Turciei în Republica Moldova.

Pe 4 mai 2015 CID NATO, în colaborare cu Ambasada Turciei în Republica Moldova, a inaugurat Punctul de Informare și Documentare privind NATO în incinta Universității din Comrat.

 1. Conferinţa universitară: Intensificarea extremismului: creşterea riscului la adresa securităţii Europei.

În aceeaşi zi de 4 mai 2015, CID NATO în colaborare cu Universitatea de Stat din Comrat a organizat Conferinţa universitară, la care au participat 8 studenţi, dintre care 2 au obţinut diploma pentru cele mai bune prezentări, iar 6 – certificate de apreciere.

 1. Conferinţa internaţională: Republica Moldova în contextul noii arhitecturi de securitate regională.

Evenimentul a fost organizat pe 15 mai, de către Academia Militară a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun” în colaborare cu Centrul de Studii Strategice în Securitate şi Apărare şi Centrul de Informare şi Documentare privind NATO.

 1. Evenimentul cheie din cadrul proiectului “Săptămîna NATO 2015” a fost Conferinţa Internaţională “Viitorul parteneriatului RM-NATO în condiţiile noilor provocări regionale”, care s-a desfăşurat în data de 3 iunie.

În cadrul Conferinţei au avut loc:

 1. 3 panele de discuţii:
 • Cooperarea RM-NATO: evoluţie şi perspective;
 • Parteneriatele NATO şi conceptual de neutralitate;
 • Implicarea femeilor în sectorul de securitate şi apărare.
 1. b) masă rotundă: Cooperarea societăţii civile cu autorităţi din cadrul sectorului de securitate şi apărare;
 2. c) recepţie cu scopul decernării premiilor pentru cei mai buni parteneri ai CID NATO.

În cadrul proiectului Săptămîna NATO în Moldova – ediția 2015, a avut loc o ceremonie de decernare a premiilor CID NATO pentru cei mai buni parteneri ai centrului, ca mulțumire pentru activitatea lor de cooperare cu CID NATO și de promovare în Republica Moldova a valorilor și principiilor euroatlantice.

Au fost premiați E.S. dl Marius Gabriel Lazurcă – ambasadorul României la Chișinău, E.S. dl Robert Kirnag – Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, dl Veaceslav Iațco – Șeful secției NATO și cooperare politico-militară din cadrul MAEIE, dl Vasile Croitoru – expert al Centrului de Studii Strategice de Apărare și Securitate, dl Anatol Caciuc de la Teleradio Moldova, dna Mariana Grama – Ministerul Apărării, dna Valentina Teosa – dr. hab., profesor la USM, și dna Natalia Albu, conferențiar universitar la Academia Militară “Alexandru cel Bun”.

 

 1. Activităţi de diplomaţie publică
 2. Masa rotundă „Analiza comparativă a opțiunilor de asigurare a securității naționale a R. Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina”. Pe data de 20 ianuarie, Asociația pentru Politica Externă (APE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare NATO din Moldova (CID NATO) a organizat o masă în care au fost prezentate 3 trei studii: ”Tehnologii de Conflict în Spațiul Post-Sovietic: Pericolele Agresiunii Indirecte Străine în Moldova și Potențialele Răspunsuri”, autor – Dumitru Mânzărari, Expert pe subiecte de securitate; ”Criza din Ucraina și impactul ei asupra sistemului de securitate al Republicii Moldova”, autor – Corneliu Ciurea, Director de Programe IDIS Viitorul; ”Analiza comparativă a opțiunilor de asigurare a securității naționale a Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse în Ucraina”, autor – Mihai Popșoi, Expert asociat APE;
 3. Prezentări pentru participanții la cursul postuniversitar „Probleme actuale ale securităţii naţionale”. Pe data de 6 februarie echipa CID NATO a ținut o serie de prezentări pentru participanții la cursul postuniveritar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale , care s-au axat pe trăsăturile definitorii și aspectele generale ale NATO ca alianță politico-militară, relația R. Moldova-NATO prin prisma Parteneriatului pentru Pace și a altor cadre bilaterale de cooperare, precum și amenințările regionale la adresa securității și vulnerabilitățile în fața cărora R. Moldova se află astăzi.
 4. Forumul anual de Diplomaţie Publică a NATO,  în Bruxelles, Belgia. La forumul care s-a desfasurat pe 16 februarie, Centrul de Informare şi Documentare NATO a fost reprezentat de către Elena Mârzac, Director Executiv, CID NATO. Ediţia din 2015 a explorat cât de eficiente și coordonate sunt metodele ce au rolul de a răspunde, a face față şi combate  activitățile desfășurate de stat și de actorii non-statali ce fac propagandă, ce dezinformează și  efectuează campanii de destabilizare
 5.   Masă rotundă: Un an de la Revoluția Demnității din Ucraina și anexarea Crimeei. Pe 27 februarie, CID NATO organizat o masă rotundă cu ocazia împlinirii a un an de la evenimentele ce au însoțit Revoluția Demnității din Ucraina și anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Evenimentul a avut loc la sediul CID NATO și a întrunit ambasadori demnitari străini acreditați la Chișinău, reprezentanți ai instituțiilor de stat, militari de carieră, jurnaliști, specialiști în domeniul securității și apărării, reprezentanți ai societății civile, ș.a. În cadrul primului panel au participat cu expuneri E.S. Dl Alkhtuhov Gennadiy, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, precum și E.S. Dl Artur Michalski, Ambasador al Poloniei în Republica Moldova. În urma acestor expuneri participanții la conferință au avut posibilitatea de a dialoga cu dl Mihai Carp, Șef adjunct al Secţiei Politici de Management a Crizelor, Divizia Operaţiuni a NATO, pe subiectul general al conferinței. În cadrul celui de-al doilea panel au fost incluse prezentările dlui Corneliu Ciurea, Director de Programe la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, precum și cea a dlui Nicolae Țibrigan, expert al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN)
 6.    Lecţie publică „Misiunea și activitățile NATO. Parteneriatul R.Moldova-NATO.” Pe data de 4 martie, dra Patricia Zghibarța, director de programe la CID NATO, a ținut o lecție publică cu participarea studenților IRIM. Evenimentul a  avut drept scop familiarizarea studenţilor cu structura, misiunea şi proiectele Alianţei, ariile de cooperare şi evoluţia relaţiei RM-NATO, dar şi rolul CID NATO.
 7. Lecţia publică cu genericul “Cooperarea cu NATO în domeniul consolidării securităţii de mediu în Republica Moldova”. Centrul de Informare şi Documentare privind NATO, în cooperare cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a organizat pe data de 24 martie, 2015, lecţia publică cu genericul “Cooperarea cu NATO în domeniul consolidării securităţii de mediu în Republica Moldova”. Lecţia a fost susţinută de către dna Mariana Grama, colonel, Manager al Proiectului NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor, Director Naţional al Proiectului ŞpPS “Substanţe chimice-Moldova” şi al Proiectului “Consolidarea capacităţilor de atenuare a bioriscurilor”
 8.       Conferință cu participarea studenților de la istorie ai USM și UPS Ion Creangă: Provocările la adresa securității europene după sfîrșitul Războiului rece. Pe 16 și 17 martie la sediul CID NATO s-a desfășurat conferința pe probleme de securitate a pest 30 de studenți ai facultăților de istorie de la USM și UPS “Ion Creangă”. În cadrul primului panel, intitulat NATO: Istorie și actualitate, studenții participanți la conferință au abordat mai multe subiecte actuale cum ar fi atitudinea NATO față de conflictele înghețate din Europa de est, rolul NATO în Afganistan, rolul NATO în securitatea euro-atlantică după destrămarea URSS, implicarea NATO în conflictele din Balcani, etc. În cadrul celui de-al doilea panel al Conferinței – NATO și securitatea mondială, au fost discutate probleme ce țin de amenințarea teroristă la adresa securității statelor europene, întrunirile la nivelul șefilor de stat ai NATO din Chicago și Newport, importanța respectării drepturilor minorităților naționale și necesitatea menținerii unui nivel înalt de coeziune la nivelul societății, viziunea Federației Ruse asupra problemelor ce țin de securitatea europeană, etc.
 9.     Conferința științifică studențească cu genericul “Summitul de la Wales și impactul asupra securtății est-europene”. În data de 2 aprilie, în incinta aulei NATO din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, a avut loc conferința științifică studențească, la care au participat studenți ai ULIM și ai Academiei de Administrare Publică a Republicii Moldova. În cadrul conferinței au participat dl Nicolae Țâu, dr., hab., prof. univ., vice-rector pe probleme de cooperare internațională în cadrul ULIM, Elena Mârzac – director CID NATO, precum și Rodica Rusu – șeful catedrei de Relații Internaționale și Științe Politice, Academia de Administrare Publică
 10.       Conferința Universitară “Noile amenințări la adresa securității internaționale după căderea zidului Berlinului”. Pe data de 3 martie a avut loc conferința organizată la Universitatea “Perspectiva” cu genericul  Noile amenintari al adresa securitatii internationale dupa caderea zidului Berlinului. Participații au abordat patru subiecte în cadrul comunicărilor: Diplomația multilaterală, Rolul liderilor poltici în asigurarea securității, Adunarea Parlamentară NATO și amenințarea pe care o reprezintă pesticidele la adresa securității mediului. Studenții și profesorii au discutat în sesiunea de intrebari și răspunsuri schimbările ce au avut loc pe arena internațională după căderea Zidului Berlinului, conflictul din Ucraina, statutul de neutralitate al R. Moldova, metodele de contracareare a amenințărilor emergente, etc.
 11.       Vizita de studiu a Colegiului de Apărare NATO în Republica Moldova.
  O delegaţie a Colegiului de Apărare al NATO a efectuat o vizită de studiu în Republica Moldova, în perioada 21-22 iunie curent. Evenimentul a  fost organizat de Ministerul Apărării, în colaborare cu NATO Defence College şi cu Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO). Discuţiile purtate în timpul reuniunii au fost moderate de către directorul executiv al CID NATO, dna Elena Mârzac. Activitatea a avut ca scop familiarizarea reprezentanţilor Colegiului de Apărare al NATO cu obiectivele Republicii Moldova ce vizează reformarea şi modernizarea sistemului de securitate şi apărare.

                                    Raport de activitate al CID NATO anul 2014

 1. Proiecte

I.1. Săptămîna NATO în Moldova

Perioada: mai-iulie 2014

Buget 9245 Eur

Proiectul s-a aflat la cea de-a treia ediţie în 2014 şi constituit un eveniment important în activitatea CID NATO, mai ales căîn anul 2014 acesta a împlinit şi 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace.

Ediţia din anul 2014 a cuprins o serie de evenimente menite să crească nivelul de înţelegere al cetăţenilor Moldovei în ce priveşte valorile, principiile şi activităţile NATO, dar şi în legătură cu relaţia Moldova-NATO. Astfel, în cadrul proiectului “Săptămîna NATO” au fost implicaţi în mod direct peste 400 de participanţi, iar mai bine de 1000 de persoane, atît din regiunile urbane, cît şi rurale, au fost implicate prin intermediul mijloacelor media, televiziunii şi radioului. De asemenea au fost publicate şi distribuite peste 600 de broşuri informaţionale, agende şi jurnale.

 • 12 mai Lecţie publică susţinută de profesorii conferenţiari Valeriy Kravchenko şi Andriy Karakuts de la Centrul de Informare şi Cercetare pentru Securitate Internaţională şi Cooperare Euroatlantică a Universităţii Naţionale din Doneţk la tema „Coeziunea NATO: Criza din Ucraina şi consecinţele acesteia pentru viitorul politicii Alianţei„.
 • 13 mai Lectie publică susţinută de E.S., Ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct al NATO, la tema “Parteneriatul pentru Pace la 20 de ani: realizări şi perspective” la Universitatea de Stat din Republica Moldova.
 • 13 mai Lecţie public “Miturile şi beneficiile parteneriatelor NATO” susţinută la Unversitatea de Stat din Comrat, de către E.S., Ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct al NATO
 • 13 mai Masă rotundă la tema “Criza din Ucraina şi impactul acesteia asupra Parteneriatelor NATO” cu participarea experţilor străini şi autohtoni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic.
 • 14 mai Conferinţa „Parteneriatele NATO: Realizări şi perspective” organizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a reunit experţi moldoveni şi străini, formatori de opinie, reprezentanţi ai statelor aliate şi partenere, ai organizaţiilor non-guvernamentale, comunităţii academice şi mass-media.
 • 16 mai Lansarea monografiei Ministerului Apărării al Republicii Moldova cu privire la relaţia NATO-R.Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Pace si a expoziţiei de fotografii cu genericul „20 de ani ai programului NATO Parteneriatul pentru Pace”. Expoziţia a fost organizată în colaborare cu Ministerul Apărării, ambasada Bulgariei, punct de contact NATO în Moldova şi a ilustrat principalele realizări ale Republicii Moldova în cooperare cu NATO.
 • 16 mai Dezbaterea publică pe marginea subiectului „Moldova-NATO: o relaţie reciproc avantajoasă”. Evenimentul a avut drept scop generarea discuţiilor şi informarea cetăţenilor cu privire la relaţiile dintre Moldova şi NATO şi să dezvolte o analiză critică în rîndul populaţiei cu privire la contribuţia Moldovei în cadrul acestor relaţii.
 • 20-22 mai Workshop: Integritatea în managementul personalului. CID NATO în colaborare cu Divizia pentru Afaceri politice şi politică de securitate a NATI, Ministerul Apărării şi Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forţelor Armate, a organizat la Chişinău în perioada 20-22 mai, atelierul de lucru în cadrul programului de consolidare a integrităţii privind dezvoltarea personală “Integritatea în managementul personalului”. Acest workshop s-a desfăşurat în cadrul proiectului “Săptămîna NATO în Moldova”. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ambasadori acreditaţi la Chişinău, militari,  precum şi experţi moldoveni şi străini. Printre aceştia au fost prezenţi , Philipp Flury – directorul DCAF, precum şi Directorul Diviziei pentru afaceri politice şi politică de securitate – Alberto Bin, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
 • Editarea Jurnalului Academic nr. 18; editarea broşurii cu caricaturi „Percepţia NATO în Moldova: între mit şi realitate”

 

I.2Understanding NATO: Media Campaign

Perioada: Mai-Octombrie 2014
Buget – 8666,50 Eur

Proiectul a avut ca scop să contribuie la informarea populaţiei din regiunile RM, inclusiv vorbitorii de limbă rusă, ridicarea nivelului de conştientizare a problemelor la adresa securităţii RM şi modului în care parteneriatul RM-NATO  poate răspunde unor astfel de provocări. De asemenea,  un al scop al proiectului a fost încurajarea reprezentanţilor media din alte zone decît Chişinău să reflecte mai des şi calitativ probleme şi informaţii relaţionate NATO. Proiectul a cuprins peste 10000 de beneficiari (prin intermediul emisiunilor radio, TV, atelierelor de lucru, etc.), iar o altă prerogativă a fost de a consolidaşi a extinde reţeaua de reprezentanţe ale CID NATO în toate regiunile ţării.

Activităţi:

 • Club de presă: Summit-ul NATO de la Wales: aşteptări şi exigenţe.

În data de 4 septembrie 2014, CID NATO, în colaborare cu cu Centrul de Investigații Jurnalistice a organizat un club de presă, la care în calitate de vorbitori au fost:Mihai Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO; Despina Afentouli, ofiţerul de programe din cadrul Diviziei Diplomaţie Publică a Alianţei Nord-Atlantice; viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri; Directorul Institutului European de Politici Publice, Viorel Cibotaru şi analistul politic, Vasile Croitoru.

 • Concurs de eseuri.

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova (CID NATO) a lansat un concurs de eseuri dedicat participării Republicii Moldova la Summit-ul NATO de la South Wales şi aniversării a 20 ani de la semnarea documentului-cadru prin care Republica Moldova a aderat la Parteneriatul pentru Pace, cu tema: Parteneriatul RM-NATO: noi arii de cooperare şi modele de interacţiune  după Summit-ul din Wales, care a durat pe parcursul perioadei 6 – 26 septembrie şi la care au participat jurnalişti, experţi/analişti, studenţi.

 • Şcoala NATO 2014.

Pe data de 15 și 16 septembrie a fost organiată Scoala NATO pentru reprezentanții punctelor de contact ale CID NATO în teritoriu. Pe parcursul celor două zile reprezentanții punctelor de contact din Cahul, Bălți, Taraclia, Comrat, ș.a. au participat la un număr de lecții publice așa cum a fost cursul public la tema: Cooperarea RM – NATO în domeniul securităţii şi apărării, susținut de reprezentantul de la Ministerul Apărării – Nicoleta Saculţanu; lecţie publică‚ NATO Wales Summit Decisions sau Prezentarea activităţii CID NATO de către Elena Mârzac, Director CID NATO în Moldova, Alla Roşca, Universitatea Tulane, co-fondator CID NATOși  Patricia Zghibarţa, Director de Programe, CID NATO în Moldova; Parteneriatele NATO şi RM, care au fost susţinute de Viorel Cibotaru, Directorul Institutului European de Politici Publice; Vasile Croitoru, analist politic; Aurel Fondos, viceministrul apărării; Miahi Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO; Despina Afentouli, ofiţerul de programe din cadrul Diviziei Diplomaţie Publică a Alianţei Nord-Atlantice.

În afară de participarea la aceste lecții publice, reprezentanții punctelor de contact ale CID NATO în teritoriu au luat parte și la inaugurarea Punctului de Informare privind NATO din cradul ULIM, s-au întîlnit cu delegația NATO de la Cartierul General al NATO și au participat la Clubul de Presă  “Parteneriatele NATO si Republica Moldova”.

 • Inaugurarea Puctului de Informare NATO de la ULIM.

Pe data de 16 septembrie a avut loc inaugurarea Punctului de Informare NATO din cadrul ULIM. Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în parteneriat cu administrația Universității Libere Internaționale din Moldova și Agenția de Cooperare și Coordonare a guvernului Republicii Turce.La eveniment au fost prezenți ambasadori și reprezentanți diplomatici de la următoarele ambasade: ambasada Turciei, ambasada Bulgariei, Ambasada Punct de Contact NATO în Republica Moldova, ambasada Lituaniei, ambasada Slovaciei,  ambasada României și ambasada Franței. Alături de reprezentanții misiunilor diplomatice de la Chișinău, la eveniment au mai participator Mihai Carp – șef-adjunct al Secției de gestionare a crizelor din cadrul diviziei Operațiuni din Cartierul General NATO și Despina Afentouli – ofițer în cadrul Diviziei de Diplomație publică a NATO, alături de experţi locali, reprezentanţi ai societății civile și mass-media. Cu ocazia acestui eveniment Acad. Andrei Galben – rector ULIM, Despina Afentouli și E.S. dl Mehmet Selim Kartal, Ambasadorul al Turciei în RM, au ținut câte o alocuțiune.

Cu acest prilej CID NATO a încheiat un acord de parteneriat cu ULIM pentru conlucrarea în vederea implementării activităților și evenimentelor de diplomație publică în viitor.

 • Lecţie publică: Relaţia RM cu NATO. În data de 16 septembrie, la Universitatea Liberă Interanţională, Mihai Carp, vicedirectorul Secţiunii Managementul Crizelor din Divizia Operaţiuni a NATO a susţinut o lecţie publică, la care a abordat subiectul relaţiilor stabilite între RM şi NATO.
 • 2014 – 7 ani de activitate a Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova. Cu prilejul aniversării a 7 ani de cînd CID NATO şi-a început activitatea, au fost prezentate raportari pe activitate de către Elena Mîrzac, Director executiv CID NATO, Patricia Zghibarţa, Director de prorame, Mihai Ţurcanu, Coordonator de programe, Diana Coşcodan, contabil. De asemenea au fost premiaţi studenţii care au avut cele mai bune comunicări la concursul de eseuri, organizat în luna septembrie.
 • Masă rotundă: Parteneriatele NATO şi Republica Moldova.

În data de 14 octombrie, la universitatea de stat „Alecu Russo” din Bălţi a avut loc o masă rotundă cu participarea ONG-lor, mediului academic, societăţii civile. Masa rotundă a fost moderată de către dna Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de Investigaţii jurnalistice, iar în calitate de vorbitori au fost James Mackey, şeful Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică şi Krisztian Meszaros, ofiţer în cadrul Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică, Divizia Afaceri Politice şi Politici de Securitate.

 • Masă rotundă: Percepţia NATO în Moldova: între mit şi realitate.

În data de 14 octombrie, 2014, în incinta Universităţii de stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, James Mackey, şeful Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică şi Krisztian Meszaros, ofiţer în cadrul Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică, Divizia Afaceri Politice şi Politici de Securitatemşi Alla Roşca, Universitatea Tulane, co – fondator al CID NATO, au discutat cu reprezentanţii ONG-lor, mediului academic, societăţii civile din Cahul despre relaţiile RM-NATO şi cum sunt acestea percepute de către populaţie.

 • Masă rotundă: Percepţia NATO în Moldova: între mit şi realitate.

La universitatea de Stat din Comrat, în ziua de 15 octombrie, a avut loc o masă rotundă cu participarea studenţilor, reprezentanţilor ONG-lor, care a fost susţţinută de către James Mackey, şeful Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică şi Krisztian Meszaros, ofiţer în cadrul Departamentului de Integrare, Parteneriat şi Cooperare Euro-atlantică, Divizia Afaceri Politice şi Politici de Securitate, şi Alla Roşca, Universitatea Tulane, co – fondator al CID NATO.

 • Inaugurarea Punctului de Informare NATO în incinta Academiei de Administrare Publică.

În data de 11 noiembrie, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova a lansat un nou Punct de Informare NATO în incinta Academiei de Administrare Publică.

La lansarea Punctului de Informare au participat dl Andrei Groza, prim-prorector AAP, fondatorul CID NATO, Viorel Cibotaru şi Directorul executiv CID NATO, Elena Mârzac, dna Rodica Sobieski-Camerzan, şefa Bibliotecii AAP şi coordonatorul Punctului de Informare NATO din cadrul acestei instituţii, precum şi masteranţi şi reprezentanţi ai corpului profesoral AAP.

 • Interviu cu E.S. dl Ambasador Mihai Gribincea pentru Teleradio Moldova, în contextul vizitei de lucru a echipei CID NATO la Cartierul General al NATO din 20 noiembrie.

 

 

I.3. Consolidarea capacităţilor parlamentare în supravegherea sectorului de securitate si apărare

Perioada: decembrie 2013-ianuarie 2014.

Buget: 1480 Eur

Proiect elaborat şi implementat cu scopul de a fortifica rolul şi capacităţile reprezentanţilor Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică a Parlamentului Republicii Moldova în supravegherea sectorului de securitate, prin intermediul cooperării şi schimbului de bune practici cu Comisia Naţională pentru Apărare din Estonia. Proiectul este finanţat de guvernul Estoniei din fondurile destinate cooperării internaţionale şi ajutorului umanitar.

Activităţi:

 • Vizită de studiu Estonia (audieri parlamentare, vizită unitate militară, perticipare la conferinţa internaţională Comprehensive approach towards security in Estonia).
 • Vizită de studiu în RM (audieri parlamentare, vizită la Ministerul Apărării, vizită la Serviciul Situaţii Excepţionale).
 • Elaborarea unui ghid de facilitare a lucrărilor comisiei în domeniul supravegherii sectorului de apărare şi securitate.

 

I.4. Security for Youth

Perioada: Septembrie-Noiembrie 2014

Buget:5615, 60 Eur

Proiectul “Security for You(th)” a avut drept scop  sporirea gradului de conştientizare în rîndul tinerilorcu privire la riscurile de securitate şi evidenţierea tututror măsurilor necesare pentru a atenua aceste riscuri. Acest proiect a fost adresat unui public larg: de la instituţii academice (studenţi, elevi, profesori).Grupul ţintă al proiectului au fost studenţiişi liceeni. Informaţiile au fost distribuite printr-o serie de prelegeri publice pe cele mai multe probleme presante.
Acestea au cuprinso serie de 20 prelegeri publice în cadrul universităţilorşi liceelor, în aşa mod încît să asigure un  fluxobiectiv, uşor de înţeles şi util de informaţiepentru tineri, ei fiind vorbitori atît de limba română cît şi de limbă rusă, în acest mod fiind asigurată eficacitatea prelegerilor. Campania de informare a abordat subiecte precum securitatea cibernetică, relaţiile NATO-Rusia, securitatea informaţională, mass-media, a mediului şi securitatea energetică. Sub egida proiectului a avut loc Conferinţa naţională pentru tinerii cercetători şi absolvenţi „Asigurarea securităţii naţionale în contextul provocărilor regionale: Lecţii  pentru Republica Moldova”. Aceasta constituind ultima etapă a proiectului dat.

Activităţile proiectului au asigurat o mai bună înţelegere a problemelor de rang înalt, de asemenea, acest proiect a acţionat în calitate de instrument în mecanismul de consolidare şi cooperare în cadrul dialogului dintre cetăţenii Republicii Moldovaşi NATO.

Scopul proiectului a fost de a atinge obiectivele de bază ale NATO, prin intermediul prelegerilor, Conferinţelor ce au drept scop îmbunătăţirea cunoştinţelor tinerilor cu privire la problemele de securitate.

Activităţi:

 • Lecţii publice:Aspectele Securităţii Internaţionale şi Naţionale: Liceul “Boris Danga” din Criuleni (9 septembrie 2014); Liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei (11 septembrie 2014); Liceul “Andrei Vartic” din Ialoveni (12 septembrie 2014). Lecţiile au fost ţinute de către dra Sanda Sandu, voluntar în cadrul CID NATO, secretar general la Asociaţia Europeană a studenţilor de la facultatea de drept (ELSA Moldova);
 • Lecţii publice: Securitatea eneregetică: USM, Facultatea de relaţii internaţionale, ştiinţe politice şi administrative (22 septembrie 2014);ULIM (23 septembrie 2014). Lecţiile au fost ţinute de către dl. Mihai Ţurcanu, student doctorant, cercetător la Academia de Ştiinţe, Coordonator de programe, CID NATO.
 • Lecţie publică: Republica Moldova și opțiunile de securitate în fața noilor provocări la adresa securității regionale. În data de 25 septembrie, Mihai Ţurcanu, Coordonator de programe în cadul CID NATO a ţinut o prezentare pentru studenţii Universităţii de Stat din Republica Moldova.
 • Masă rotundă: Percepția NATO în Republica Moldova: Între mit și realitate: Pe data de 30 septembrie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO a organizat o discuție publică cu participarea Allei Roșca, Elenei Mârzac și a lui Mihai Cernencu, la biblioteca municipal “B.P.Hasdeu”. În cadrul discuțiilor a fost abordată problema miturilor și stereotipurilor ce încă mai există în Republica Moldova cu privire la NATO.Cu acest prilej a fost lansată expoziţia de fotografii cu acelaşi generic.
 • Expozitia de fotografii: Percepția NATO în Republica Moldova: Între mit și realitate: CID NATO a lansat la 13 octombrie 2014, expoziţia foto cu genericul „Crearea unei lumi mai bune prin cooperare” şi “Percepţia NATO în Moldova: între mit şi realitate”. Expoziţia a avut loc la Rondola Monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt în data de 13-14 octombrie, iar în perioada 16-22 octombrie expoziţia a avut loc pe Aleea Clasicilor, Grădina Publică Ștefan cel Mare din Chișinău.
 • Lecţie publică pentru studenţi: Rolul NATO în asigurarea păcii şi securităţii.CID NATO a organizat pe 13 octombrie o lecție publică pentru studenții masteranzi și doctoranzi ai Universității de Stat din Moldova. Lecția a fost susținută de către James Mackey, șeful Departamentului de Integrare, Parteneriat și Cooperare Euro-atlantică și Krisztian Meszaros, ofițer în cadrul Departamentului de Integrare, Parteneriat și Cooperare Euro-atlantică, Divizia Afaceri Politice și Politici de Securitate.

Ofițerii de la cartierul general au abordat subiectul percepției despre NATO,  rolul acestei organizații în lume. După prelegere a urmat secțiunea de întrebări și răspunsuri la care au fost abordate numeroase chestiuni și probleme actuale, precum situația din Ucraina, Siria, Libia, ori Kosovo. Cu această ocazie, studenții USM au avut prilejul să schimbe opinii cu domnii Mackey și Meszaros vizavi de aceste probleme.

 • Proiecţie de film: Rolul NATO în asigurarea păcii şi securităţii. În data de 14 octombrie, 2014, la universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălţi, a avut loc o proiecţie de film pentru studenţi şi masteranzi, sesiunea fiind deschisă cu un cuvînd de început din partea dnei Elena Mârzac, Director executiv, CID NATO.
 • Lecţie publică: Aspectele naţionale şi internaţionale ale securităţii. Prelegerea a avut loc la liceul “Ion Creangă” din Bălţi, în data de 14 octombrie şi a fost susţinută de către dra Sanda Sandu, voluntar în cadrul CID NATO, secretar general la Asociaţia Europeană a studenţilor de la facultatea de drept (ELSA Moldova).
 • Lecţie publică: Aspectele naţionale şi internaţionale ale securităţii. Lecţia a avut loc la liceul “Mihai Eminescu” din Cahul, în data de 15 octombrie şi a fost susţinută de către dra Sanda Sandu, voluntar în cadrul CID NATO, secretar general la Asociaţia Europeană a studenţilor de la facultatea de drept (ELSA Moldova).
 • Lecţie publică: România-Republica Moldova și contextul actual de securitate: Perspective după Summit-ul NATO din Țara Galilor. Pe data de 17 octombrie, CID NATO a organizat lecția publică susținută de Iulian Chifu la tema “România-Republica Moldova și contextul actual de securitate: Perspective după Summit-ul NATO din Țara Galilor”. Evenimentul a avut loc în cadrul ULIM și la el au participat E.S. dl Mehmet Selim Kartal, Ambasador al Turciei la Chișinău precum și E.S. dl Marius Lazurca, Ambasador al României în Republica Moldova, dar și studenții interesanți de tematica relațiilor dintre Republica Moldova, NATO și România.
 • Lecţie publică: Securitatea energetică. Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova a organizat în data de 22 octombrie o prezentare la tema “Securitatea energetică”. Prezentarea a fost ținută de către Mihai Țurcanu, coordonator de programe CID NATO pentru studenţii masteranzi ai Universităţii de Stat din Republica Moldova.
 • Lecţie publică: Privire istorică în subicetul ce este NATO şi parteneriatul dintre Republica Moldova – NATO. Centrul de Informare și Documentare privind NATO a organizat pe data de 28 octombrie o lecție publică cu participarea lui Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice. Prelegerea a fost adresată studenților ULIM, fiind susținută în Aula NATO a Universității Libere Internaționale din Moldova. La eveniment au mai fost prezenți Nicolae Țâu – primul ministru de externe al R. Moldova, iar în prezent prorector al ULIM, precum și Mihai Cernencu și Viorica Țîcu – profesori universitari.
 • Lecţie publică:Republica Moldova şi opţiunile de scuritate în faţa noilor schimbări regionale de securitate. În data de 31 octombrie 2014, în incinta Universităţii “Perspectiva INT” a fost ţinută o prelegere la subiectul “Republica Moldova şi opţiunile de scuritate în faţa noilor schimbări regionale de securitate” de către  Mihai Ţurcanu, coordinator de programe, CID NATO.
 • Proiecţia filmului “Headquarters”. În data de 31 octombrie, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova a organizat proiecţia filmului “Headquarters” la cinematograful Gaudeamus. Filmul artistic a oferit o imagine asupra modului în care operează NATO în contextul unei crize de securitate şi asupra provocărilor la adresa securității internaţionale.

La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul României, E.S dl Marius Gabriel Lazurca şi Ambasadorul Slovaciei, E.S dl Robert Kirnag. La film au fost invitați studenți ai USM, ULIM, IRIM, “Perspectiva” și alte instituții de învățămînt superior din Chișinău. Reprezentanţii celor două state membre NATO au relatat despre experienţa României şi Slovaciei în parcursul lor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică şi s-au referit la benificiile cooperării cu NATO.

 • Expozitia de fotografii: Percepția NATO în Republica Moldova: Între mit și realitate. În data de 31 octombrie, în urma proiecţiei filmului “Headquarters” toţi cei prezenţi au avut ocazia să vizioneze expoziția de caricaturi cu genericul „Percepţia NATO în Republica Moldova: Mit şi Realitate”, care a fost expusă la cinematograful Gaudeamus.
 • Lecţie publică:Parteneriatul RM-NATO. În data de 11 noiembrie, în incinta Academiei de Administrare Publică a avut loc o lecţie publică pentru 34 funcţionari publici debutanţi, care urmau la moment, un curs de iniţiere în cadrul AAP. Discuţia a fost moderată de către directorul de programe CID NATO, Patricia Zghibarţa, care a vorbit despre activităţile de diplomaţie publică organizate sub egida NATO în Moldova, precum şi despre evoluţia parteneriatului RM-NATO.
 • Conferința Științifică ”Securitatea Informațională și activitatea serviciilor speciale în contextul globalizării”.În data de 12 octombrie 2014, Facultatea Relații Internaționale Științe Politice și Administrative USM, în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova, a organizat o Conferință Științifică cu genericul ”Securitatea Informațională și activitatea serviciilor speciale în contextul globalizării”.Prelegera a avut loc la CID NATO. La eveniment au mai participat decanul facultății de relații internaționale a USM, Dl Alexandru Solcan, precum și studenții masteranzi ai USM.

Principalele subiecte abordate și supuse dezbaterii în cadrul evenimentului au fost protecția informației, evoluția, structura și organizarea serviciilor speciale, colaborarea internațională a serviciilor speciale în domeniul combaterii criminalității transfrontaliere și a terorismului,  precumși asigurarea securității cibernetice.

 • Lecţie publică: Originea crizei actuale din Ucraina, dimensiunea Donbass: lecții pentru țările din vecinătate. Pe data de 13 noiembrie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova a organizat o lecție publică susținută de profesorul de relații internaționale Yuri Temirov de la Universitatea Natională din Doneț

Cu această ocazie, la eveniment au participat studenți și profesori de la mai multe instituții de învățămînt superior din Chișinău printre care USM, ULIM, IRIM, “Perspectiva”, UPS “Ion Creangă” etc. Dl. profesor Temirov a ținut prelegerea în limba rusă, o mare parte a publicului fiind formată din studenți vorbitori de limbă rusă.

 • Conferința Națională Interuniversitară: Securitatea națională a Republicii Moldova în contextul provocărilor regionale de securitate.

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova în colaborare cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova a organizat în data de 14 noiembrie Conferinţa cu genericul  „Securitatea națională a Republicii Moldova în contextul provocărilor regionale de securitate”.Evenimentul a avut loc la ULIM.

În cadrul Conferinţei au participat studenţi, masteranzi, doctoranzi, dar şi experţi internaţionali – dl Radu Ungureanu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, România şi dl Yuriy Temirov de la Universitatea de Stat din Donețk, Ucraina.

Conferinţa a fost constituită din trei module:

Modulul I „Securitatea naţională: oportunităţi, constrângeri şi opţiuni”,

Modulul II. „Implicaţiile mediului regional de securitate asupra securităţii naţionale a Republicii Moldova”

Modulul III. „Institutii si mecanisme de asigurare a securitatii la nivel regional si internaţional”.

 • Interviu cu Radu Sebastian Ungureanu pentru TeleRadio Moldova

În data de 14 noeimbrie, dl Radu Ungureanu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, România a acordat un interviu pentru TeleRadio Moldova, unde a vorbit despre criza din Ucraina, relaţiile dintre RM-NATO şi conferinţa la care aluat parte în aceeşi zi.

 • Lecţie publică: Republica Moldova și opțiunile de securitate în fața noilor provocări la adresa securității regionale. Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova a organizat în data de 25 noiembrie o prezentare la tema “Republica Moldova și opțiunile de securitate în fața noilor provocări la adresa securității regionale”. Prezentarea a fost ținută de către Mihai Țurcanu, coordonator de programe CID NATO, pentru studenţii Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă.
 • Lecţie publică: Rolul NATO în asigurarea securităţii. CID NATO a organizat în data de 25 noiembrie o lecţie publică la facultatea de drept a USM, carea fost susţinută de către Sanda Sandu, voluntar CID NATO, secretar general al Asocuaţiei Europene a studenţilor facultăţii de drept (ELSA Moldova).

 

 1. Activităţi de diplomaţie publică

În perioada anului 2014 CID NATO a organizat şi a participat la o serie de evenimente publicece ţin de specificul activităţii Centrului. Vom enumera în continuare aceste activităţii în ordinea cronologică a desfăşurării lor.

 • Lecţie publică: Rolul NATO în lume şi rolul CID NATO în Moldova. Joi, 13 februarie în incinta Centrului de Documentare şi Informare privind NATO în Republica Moldova a avut loc o lecţie publică dedicată studenţilor de la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova. Evenimentul a avut drept scop familiarizarea tinerilor participanţi cu privire la modul de funcţionare a Alianţei Nord Atlantice, rolul NATO în lume şi misiunea Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova.
 • Lecţii despre NATO pentru studenţii Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului de Relaţii Internaţionale a Republicii Moldova. În perioada 18-20 februarie, 2014 în incinta Centrului de Documentare şi Informare privind NATO în Moldova au fost organizate lecţii publice dedicate studenţilor Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului de Relaţii Internaţionale a Republicii Moldova. Evenimentele au avut drept scop familiarizarea tinerilor cu privire la modul de funcţionare a Alianţei Nord Atlantice şi rolul NATO în lume. În acelaşi timp participanţii au fost informaţi referitor la activitatea Centrului de Documentare şi Informare privind NATO în Moldova şi oportunităţile de stagiu disponibile în cadrul CID NATO.
 • Lecţie publică „Relaţiile Republicii Moldova cu NATO la 20 de ani ai Parteneriatului pentru Pace”. Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova (CID NATO) a organizat o lecţie publică cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace. Evenimentul a constat într-o prezentare la tema „Relaţiile Republicii Moldova cu NATO la 20 de ani ai Parteneriatului pentru Pace”, după care au urmat întrebări şi discuţii pe marginea acestui subiect.
 • Perspectivele de securitate la 10 ani de la cea mai mare extindere a NATO. La 14 martie, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova a desfăşurat o lecţie publică cu subiectul „Perspective de Securitate la 10 ani de la cea mai mare extindere a NATO”. Evenimentul a avut loc în cadrul Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a Universităţii de Stat din Moldova, fiind deschis de către decanul FRIŞPA, Domnul Alexandru Solcan. Invitatul special al evenimentului a fost Domnul dr. Iulian Chifu, Consilier Prezidenţial al României care a vorbit despre perspectivele de securitate prin prisma experienţei României în calitate de stat membru NATO şi despre importanţa parteneriatelor pentru construirea unui sistem de securitate complex.
 • Desfăşurarea concursului on-line Fii expert pentru o zi! Concursul s-a desfăşurat pe platforma Facebook în perioada 20-27 martie şi a vizat popularizarea în mediul on-line a a celor mai importante repere şi realizări în cadrul celor 20 de ani ai Parteneriatului pentru Pace dintre Republica Moldova şi NATO.
 • Tinerii despre Relaţiile Republicii Moldova cu NATO la 20 de ani ai Parteneriatului pentru Pace. Marti, 25 martie, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare privind NATO în Republica Moldova a avut loc lecţia publică „Relaţiile Republicii Moldova cu NATO la 20 de ani ai Parteneriatului pentru Pace” prezentată de Ţurcanu Mihai, Coordonator de Programe, CID NATO. La lecţie au participat studenţi de la USM – FRISPA si Drept, IRIM şi ULIM.
 • Perspectivele de securitate la 10 ani de la cea mai mare extindere a NATO. În data de 27 martie a avut loc lecţia publică susţinută de către E.S., dna Violeta Motulaite, Ambasador al Lituaniei în Republica Moldova şi dl. Georgi Stefanov, Şeful Secţiei Politice a Ambasadei Bulgariei, la tema „Perspectivele de securitate la 10 ani de la cea mai mare extindere a NATO”. Lecţia a avut loc în sediul Universităţii de Stat din Moldova find ţinută în limba română şi engleză.
 • Parteneriatul NATO- Republica Moldova la 20 de ani. Vineri, 4 aprilie în cadrul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova a avut loc o lecţie publică la tema “Parteneriatul NATO- Republica Moldova la 20 de ani”. Evenimentul aîntrunit funcţionarii publici, aflaţi la cursul postuniversitar de nivel politico – militar în domeniul securităţii naţionale. Lecţia a fost deschisă de către doamna Mârzac Elena, Director Executiv CID NATO.
 • Conferinţă în Ivano-Frankiivsk, Ucraina: NATO Partnership. Meeting New Challenges Together. Eastern Europe and Caucasian-Caspian Dimension.Pe data de 3 şi 4 aprilie, în Ucraina s-a desfăşurat o conferinţă internaţională „NATO Partnership: meeting New Challenges Together”. Eastern Europe and Caucasian-Caspian Dimension”. Conferinţa a fost organizată de către Centrul pentru Securitate Internaţională din Doneţk şi Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Ucraina, în colaborare cu Universitatea Naţională Precarpată din Ivano-Frankiivsk. Evenimentul a avut loc în localitatea turistică Yablunitsy din regiunea Ivano-Frankiivsk. La lucrările conferinţei au participat experţi şi reprezentanţi ai ţărilor membre NATO – Polonia, Lituania, Letonia, cît şi ai celor partenere, printre care Georgia, Ucraina, Kazahstan şi Republica Moldova. La eveniment au participat şi un număr de studenţi din Ucraina şi Federaţia Rusă. Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Moldova a fost reprezentat de către Mihai Ţurcanu, coordonator de programe în cadrul Centrului.
 • Ediţia nr.3 din 2014 a revistei „Oastea Moldovei”. Ediţia Specială a Revistei „Oastea Moldovei” a fost realizată în comun cu Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova, în cadrul Strategiei de informare şi comunicare în domeniul apararii si securităţii naţionale.În cadrul realizării acestei ediţii speciale a revistei „Oastea Moldovei”, Echipa Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova Moldova a elaborat urmatoarele articole: „Traseul colaborarii Moldova-NATO”, o scurtă descriere a celor mai marcante evenimente în decursul a 20 de ani de cooperare dintre Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, precum şi „Centrul de Informare şi Documentare privind NATO in Moldova”, o incursiune în activităţile Centrului de la înfiinţare şi pîna la etapa actuală precum şi descrierea amplă a mecanismului de funcţionare a CID NATO.
 • Lecţie publică susţinută de Ivan Ene la CID NATO. De ziua aniversării NATO, studenţi şi tineri cercetători din instituţiile de învăţămînt din capitală au beneficiat de o lecţie publică şi discuţii interactive cu reprezentantul permanent al Ministerului Apărării la NATO, dl Ivan Ene.
 • Masă rotundă cu participarea reprezentanţilor Estoniei şi Republicii Moldova cu privire rolul societăţii civile în monitorizarea sectorului de securitate şi apărare. Miercuri, 30 aprilie în cadrul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova a avut loc o masă rotundă la care au participat reprezentanţii societăţii civile din Moldova şi reprezentanţii Comisiei Securitate Naţională a Parlamentului din Estonia.Evenimentul a fost desfăşurat ca parte integrată a proiectului „Consolidarea capacităţilor parlamentare în supravegherea sectorului de securitate si apărare”, elaborat şi implementat cu scopul de a fortifica rolul şi capacităţile reprezentanţilor Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică a Parlamentului Republicii Moldova în supravegherea sectorului de securitate, prin intermediul cooperării şi schimbului de bune practici cu Comisia Naţională pentru Apărare din Estonia. Evenimentul a fost coordonat şi moderat de către Patricia Zghibarţa.
 • Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională. CID NATO a participat la conferinţa internaţională Republica Moldova în condiţiile noii arhitecturi de securitate regională în data de 30 mai 2014. CID NATO a fost reprezentat de către Elena Mârzac, director, şi Mihai Ţurcanu – coordonator de programe. Elena Mârzac a prezentat colecţia de studii şi documente a col. Vitalie Ciobanu “NATO-Parteneriat pentru Pace-Republica Moldova”, iar Mihai Ţurcanu, coordonator de programe CID NATO a ţinut o prezentare în plenul conferinţei la tema “Opţiunile Republicii Moldova din perspectiva noilor provocări la adresa securităţii regionale”.
 • În perioada ianuarie-mai 2014, reprezentanţii CID NATO au participat la un număr de patru emisiuni radio şi o emisiune TV cu tematici ce ţin de activitatea Centrului.
 • Masa rotundă “Security landscape of the Republic of Moldova in the context of regional and international challenges” cu participarea delegaților AP NATO.

Pe 23 iulie, Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova în colaborare cu Ambasa Bulgariei în R. Moldova, a organizat masa rotundă cu genericul “Security landscape of the Republic of Moldova in the context of regional and international challenges”.

În cadrul mesei rotunde au participat delegaţia Adunării Parlamentare NATO (AP NATO), fiind compusă din preşedintele Adunării Parlamentare NATO- Hugh Bayley, vicepreşedinţii- Daniel Bacquelaine şi Karl A. Lamers, ex-vicepreşedinte- Julio Miranda Calha şi Secretarul General- David Hobbs. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ambasadori şi ataşaţi diplomatici ai misiunilor acreditate la Chişinău.

 • Vizită de lucru la Cartierul General al NATO. În data de 20 noiembrie, echipa Centrului de Informare și Documentare privind NATO a efectuat o vizită de lucru la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Cu această ocazie, echipa CID NATO a fost însoțită de mai mulți reprezentanți ai societății civile, profesori, jurnaliști și funcționari de stat. În cadrul acestei vizite de o zi, echipa CID NATO, reprezentanții societății civile și funcționarii de stat au participat la mai multe discuții într-un cadru informal în care au fost abordate probleme precum cooperarea dintre R. Moldova și NATO și noile aspecte ale acestei colaborări, noua politică a alianței după Summitul din Wales, situația din Ucraina, ș.a.

 

 

CURRICULUM VITAE

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Moldova

Information and Documentation Centre on NATO from Moldova (IDC on NATO) is a noncommercial, autonomous organization set up on September 15, 2006, in a form of private institution, to promote the EuroAtlantic values and principles, to support cooperation between Republic of Moldova and North Atlantic Alliance and to implement the objectives and activities established by the Republic of Moldova – NATO cooperation tools. Mission: to inform the citizens and other representatives of the society about the Alliance ‘s objectives, role, institutions and functioning mechanisms; to promote bilateral international initiatives and projects, in partnership with same profile institutions and Alliance’s structures and support democratic processes, domestic, regional and international security and stability. The primary target group: persons interested in local, national and international security issues, in Alliance’s mechanisms and functioning, in particular.

 

ANUL 2011

TITLUL PROIECTULUI: „Pesticidele din preajma casei mele”

FINANŢATOR: Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova

Buget: 800 euro

Perioada: noiembrie 2011 – aprilie 2012

Proiectul a fost focusat pe desfăşurarea unei campanii de informare şi sensibilizare prin intermediul mass media şi internetului asupra pericolului pentru sănătatea publică a substanţelor chimice periculoase, precum şi despre condiţiile în care sunt depozitate acestea; a metodelor defectuoase de evacuare a deşeurilor toxice din gospodării şi de la întreprinderile industriale din ţară şi despre poluarea şi dispariţia rezervoarelor de apă potabilă din cauza acestora. Obiective:

 • informarea locuitorilor din prejma zonelor afectate de chimicale despre pericolul la care sunt expuşi
 • zonelor contaminate
 • lansarea unei discuţii pe tematica dată în societate
 • schimbul de informaţie şi identificarea altor zone contaminate din ţară
 • stimularea interesului pentru tematica ecologică printre jurnaliştii autohtoni, sensibilizarea opiniei publice şi a autorităţilor asupra situaţiei precare în care s-au pomenit locuitorii

TITLUL PROIECTULUI: „Dezvoltarea dialogului civil-militar în Republica Moldova”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 2400 euro

Perioada: septembrie– decembrie 2011

Proiectul a urmărit facilitarea şi dezvoltarea relaţiilor de comunicare şi dialogare între militari şi reprezentanţi ai societăţii civile şi acedemice. În cadrul proiectului au fost desfăşurate mai multe vizite de studiu la universităţile din Cahul, Bălţi şi Chişinău. Pentru promovarea dialogului între părţile vizate au fost elaborate următoarele materiale promoţionale: Relaţiile Republica Moldova – NATO: în sprijinul securităţii internaţionale NATO – Alianţă a valorilor şi solidarităţii Securitate prin Ştiinţă – Programul NATO Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (NATOSPS)

TITLUL PROIECTULUI: „Model NATO”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 2700 euro

Perioada: martie-mai 2011

Model NATO a reprezentat simularea Consiliului Nord-Atlantic în formatul Ministerelor Afacerilor Externe. În acest sens,peste 28 de studenţi din diferite universităţi au reprezentat o ţară NATO şi au expus poziţia acesteia în întâlnirile de lucru. Tema generală a conferinţei simulate a fost “Politica de apărare antirachetă – protecţia populaţiei şi a teritoriului NATO.” Pentru a asigura o evoluţie adecvată a conferinţei simulate, studenţii au fost antrenaţi timp de 5 training-uri

TITLUL PROIECTULUI: „Expoziţia de Fotografie: ”Saveguarding Freedom and Security around the world””

FINANŢATOR: Ambasada Olandei în Moldova

Buget: 500 euro

Perioada: noiembrie-decembrie 2011

Expoziţia a cuprins 36 de fotografii ce reflectă contribuţia şi implicarea statelor membre NATO în participarea diverselor operaţiuni de menţinere a libertăţii şi securităţii în lume. Expoziţiile au fost desfăşurate în universităţile din Chişinău şi muzeul de istorie din Chişinău.

TITLUL PROIECTULUI: „Emisiuni radio: „Parteneriat pentru Securitate”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 4250 euro

Perioada: iulie-decembrie 2011

Emisiunea radiofonică „Parteneriat pentru Securitate” are drept obiectiv sporirea gradului de conştientizare aL publicului privind politica de securitate NATO şi relaţiile MoldovaNATO. Conform proiectului s-au realizat 12 emisiuni dedicate unor probleme diferite de securitate, fiecare emisiune fiind transcrisă. http://nato.md/index.php/ro/int-2011.

TITLUL PROIECTULUI: „Clubul Prietenilor NATO”

FINANŢATOR: Ambasada Bulgariei

Buget: 1500 euro

Perioada: noiembrie-decembrie 2011

Obiectivul principal al proiectului este de a crea un forum deschis pentru discuţii pe teme legate de problemele de securitate, activităţile şi politicile NATO, relaţiile NATO-Moldova şi locul unde participanţii vor avea şansa de a învăţa despre aspectele legate de problemele de securitate ale fiecărui stat-membru. La acest proiect au participat peste 35 de persoane din diverse domenii social-politice

ANUL 2012

TITLUL PROIECTULUI:„ Săptămînă NATO în Moldova”

FINANŢATOR: NATO

Perioada: aprilie 2012

Evenimentul a întrunit peste 450 de participanţi: studenţi, masteranzi, doctoranzi, funcţionari publici, voluntari, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile. Activităţile au cuprins 5 universităţi, care au fost implicate activ în creşterea gradului de informare şi promovarea a securităţii în rândul societăţii moldoveneşti. Contribuţia ambasadorilor statelor membre NATO în Republica Moldova, cum ar fi: Polonia, Bulgaria, România, Republica Cehă şi Turcia, s-a dovedit a fi crucială în atingerea obiectivului principal al acestei iniţiative, oferind informaţii relevante şi precise despre obiectivele şi activitatea NATO în întreaga lume şi în special în Republica Moldova. Reprezentanţi Ministerelor Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Apărării al Republicii Moldova au venit cu importante informaţii privind provocările existente de securitate cu care se confruntă ţara noastră şi perspectivele de cooperare cu NATO în depăşirea acestora. Succesul iniţiativei a fost confirmată de o reflectare masivă în mass-media locală şi naţională întrunind peste de 28 de publicaţii ziaristice, reportaje radio şi TV, postări on-line.

TITLUL PROIECTULUI: „Subiecte de securitate discutate de media şi formatorii de opinie”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 4414 euro

Perioada: octombrie-decembrie 2012

În cadrul proiectului au fost desfăşurate următoarele activităţi:

 • Patru emisiuni radio din ciclul „Securitatea contează”, realizate în parteneriat cu jurnalista Lina Grâu şi difuzate la Radio Vocea Basarabiei şi Radio Regional Hânceşti;
 •  Patru talkshow-uri pe subiecte de securitate realizate în cadrul emisiuniii „Pro şi Contra” şi „Forţa Junimii” de la Radio Moldova, preluate şi de Privesc.eu;
 • Trei Cluburi de Presă pe subiecte de securitate realizate în parteneriat cu Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice: Pericolele pesticidelor inutilizabile în Moldova, Managementul apei potabile şi a inundaţiilor, Hînceşti, Securitatea cetăţenilor şi regimul de arme în zona de securitate Transnistreană, Chişinău.Actualizat: martie 2013 Str. M. Bănulescu Bodoni 2A Tel: (+373 22) 57 78 24 [email protected] MD-2009, Chişinău, Republica Moldova Fax: (+373 22) 57 78 15 www.nato.md Produsele media create în cadrul acestui proiect au avut drept scop de a simplifica şi multiplica informarea societăţii despre provocărilor de securitate cu care se confruntă atât cetăţeanul cât şi statul Republica Moldova.

 

TITLUL PROIECTULUI: „Building Security Culture in Moldova”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 1505 euro

Perioada: octombrie-decembrie 2012

Proiectul a avut drept scop de a iniţia un proces de lungă-durată de dezvoltare a studiilor de securitate în Moldova, la nivel de licenţa, masterat şi studii post-universitare. Proiectul a reunit peste 20 de beneficiari, reprezentând 9 instituţii academice precum şi 5 profesori şi experţi străini. Beneficiarii locali au avut posibilitatea să preia experienţa străină de dezvoltare a studiilor de securitate şi să contribuie la îmbunătăţirea culturii de securitate. Proiectul va continua în 2013 cu organizarea unei serii de ateliere de discuţii axate pe competenţele necesare de a fi dezvoltate în domeniul securităţii de către instituţiile academice. Bugetul proiectului a constituit 1505 EURO, oferit de Divizia Diplomaţie Publică a NATO.

 

TITLUL PROIECTULUI: „NATO: inside-outside. Common Security Challenges”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 1938 euro

Perioada: iunie – decembrie 2012

Proiectul a avut drept scop de a reuni experţi locali şi străini într-un schimb de experienţă privind provocările comune de securitate. Proiectul s-a axat pe crearea unei platforme constructive de dialog între beneficiarii locali şi experţi din statele membre sau partenere NATO. Activităţile proiectului au vizat 5 provocări de securitate comune: securitatea cibernetică, managementul dezastrelor, participarea în misiunile şi operaţiunile NATO, diplomaţie publică şi combaterea corupţiei în sectorul securităţii. Proiectul a reunit peste 120 de participanţi, reprezentanţi a 18 instituţii de stat relaţionate domeniului de securitate şi 9 experţi străini care au împărtăşit propria viziune şi experienţă în soluţionarea diferitor provocări la adresa securităţii. Activităţile proiectului au fost reflectate în peste 15 apariţii media.

 

TITLUL PROIECTULUI: „NATO Chicago Summit: learn, debate, act”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 7907 euro

Perioada: martie – decembrie 2012

Activităţile din cadrul proiectului au implicat peste 60 de beneficiari: studenţi, masteranzi, profesori universitari, experţi în securitate, reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentanţi mass-media. Proiectul a cuprins 7 instituţii superioare de învăţământ din Republica Moldova, 2 instituţii de învăţământ superior din România, 4 ambasade, 5 think-tank-uri şi 10 experţi din România şi cartierul General NATO. Prima fază a proiectului a avut drept scop evaluarea cunoştinţelor studenţilor în ceea ce priveşte activitatea NATO şi angajamentele asumate în urma Summit-ului de la Chicago şi a contribuit la dezvoltarea abilităţilor lor de cercetare şi analiză a problemelor şi provocărilor din domeniul de securitate. Jurnalul Academic a compilat 10 articole ce au reflectat asupra relaţiilor Moldova-NATO, Rusia-NATO, conceptul de Smart Defense şi iniţiativa Building Integrity în urma Summit-ului de la Chicago. Publicarea versiunii online a Jurnalului a permis accesul liber la această informaţie din prima sursă tuturor vizitatorilor site-ului www.nato.md. A treia fază a proiectului s-a bazat pe desfăşurarea celei de-a treia ediţii a Şcolii CID NATO la care au participat 35 de studenţi şi masteranzi care au avut oportunitatea să studieze aprofundat cele mai importante aspecte legate de activitatea NATO de la experţi străini şi autohtoni. În final, aceşti participanţi au aplicat cunoştinţele obţinute şi şi-au dezvoltat abilităţile de cercetare şi negociere multilaterală în cadrul simulărilor a două consilii NATO, în cadrul evenimentului – Model NATO 2012. Vizibilitatea şi succesul proiectului a fost reflectată în cele peste 20 de apariţii ziaristice, radio şi postări online.

 

TITLUL PROIECTULUI: „Dezvoltarea şi promovarea activităţilor NATO în societatea civilă”

FINANŢATOR: NATO

Buget: 2961 euro

Perioada: octombrie – decembrie 2012

Proiectul a urmărit dezvoltarea cunoştinţelor societăţii civile despre NATO, precum şi să promoveze şi să sporească vizibilitatea contribuţiilor şi rolului NATO în cadrul comunităţii globale. La fel, pentru a oferi oportunităţi necesare şi a spori percepţia obiectivă a activităţilor NATO, CID NATO, a apelat la crearea platformei de discuţii online, Vox.nato.md, pentru schimbul de opinii între experţii moldoveni documentaţi cu aceste aspecte, şi activiştii online, studenţi, profesori ce activează în domenii similare, asupra obiectivelor şi misiunilor Alianţei cu privire la revizuirea reformei de securitate şi apărare naţională.

 

                                                 CID NATO Proiecte 2014

Săptămâna NATO:
Proiectul “Săptămâna NATO în Moldova” a fost conceput şi implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova (CID NATO) cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a Secretariatului Internaţional al NATO. Proiectul desfășurat în 2014 s-a aflat la cea de-a treia ediție şi a constituit un eveniment important în activitatea CID NATO, mai ales că anul trecut s-au împlinit şi 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace.

Consolidarea capacităţilor parlamentare în supravegherea sectorului de securitate şi apărare:

Proiectul s-a desfăşurat şi implementat cu scopul de a consolida rolul şi capacităţile reprezentanţilor Comisiei pentru Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică al Parlamentului Republicii Moldova în monitorizarea sectorului de securitate prin cooperare şi schimb de experienţă cu Comisia Naţională de Apărare a Estoniei.

Understanding NATO (Media Campaign): Proiectul a urmărit sporirea conștientizării cu privire la problemele actuale de securitate cu care se confruntă Republica Moldova și pe modalitatea în care parteneriatul NATO – Moldova ar putea să abordeze aceste provocări. Prin intermediul acestui proiect s-a căutat încurajarea reprezentanților mass-media din alte regiuni decît Chișinău să reflecte mai mult și cu un grad mai înalt de profesionalism activitatea NATO și subiectele ce țin de securitate.

Security for You(th):
Grupul țintă al proiectului au fost studenții și liceenii din şcolile şi universităţile Republicii Moldova. S-au desfăşurat o serie de 20 lecţii publice în cadrul universităților și liceelor asupra celor mai actuale probleme ce ţin de securitate. În cadrul proiectului, de asemenea, s-au organizat proiecţii de filme şi o expoziţie de fotografii cu genericul „Crearea unei lumi mai bune prin cooperare”. Etapa finală al acestui proiect a constat în desfăşurarea în data de 14 noiembrie a Conferinței naționale interuniversitare „Asigurarea securităţii naţionale în contextul schimbărilor globale: Perspectivele Republicii Moldova”.

 

                                 CID NATO proiecte 2015 (în derulare)

Consolidarea capacităților jurnaliștilor în reflectarea subiectelor de securitate și cooperare dintre R. Moldova și NATO:
Scopul acestei inițiative a fost acela de a oferi o platformă de dialog pentru jurnaliști, pe de o parte, și reprezentanții instituțiilor de stat sau cei ai NATO, de cealaltă parte. Proiectul s-a desfășurat în trei etape: mai întîi au fost organizate o serie de cursuri de perfecționare pentru jurnaliștii din diverse regiuni ale R. Moldova, apoi a fost organizată pentru aceștia o vizită de lucru la poligonul Dănceni unde se desfășoară exercițiile de pregătire ale militarilor Batalionului 22 de menținere a păcii. În cadrul celei de-a treia etape, acest grup de jurnaliști se vor deplasa în Kosovo unde este dislocat un contingent de patruzeci de militari ai Batalionului 22 de menținere a păcii în cadrul misiunii NATO – KFOR.

IDC’s on NATO Social Media Project:
Această inițiativă urmărește îmbunătățirea imaginii și sporirea prezenței în mediul online a Centrului de Informare și Documentare privind NATO. În cadrul acestui proiect a fost lansată pagina nouă a website-ului CID NATO. Au fost traduse, adaptate și trimise spre difuzare un număr de filme din biblioteca online a NATO, iar în acest moment se lucrează la îmbunătățirea imaginii CID NATO în rețelele de socializare Facebook, Twitter și Google+. În afară de această, în cadrul aceluiași proiect, CID NATO a lansat o campanie de informare pe subiectul NATO și în domeniul securității pe mai multe situri și portaluri web autohtone.

Speaker Tour Project:
Prima fază a proiectului “Speaker Tour” s-a desfășurat pe 9 și 10 martie. Aceasta a constat din activități și evenimente ce au avut loc în Taraclia, Cahul și Comrat cu participarea ofițierilor de la Cartierul General al NATO – Tanya Hartman and Mr. Krisztian Meszaros. Printre activitățile viitoare planificate în cadrul acestui proiect se numără mai multe conferințe universitare la tema “Amenințări la adresa securității europene în perioada post – Război rece”. Vor avea loc, de asemenea, și lecții publice și prezentări cu participarea vorbitorilor de la ambasade acreditate în Chișinău , reprezentanți ai instituțiilor de stat, experți locali și internaționali, reprezentanți ai mediului academic, ș.a.

Săptămâna NATO în Moldova, ediția 2015:
Ediția din acest an a proiectului Săptămâna NATO în Moldova cuprinde o serie de evenimente ce se vor desfășura atît la Chișinău, cît și în alte orașe din țară. În cadrul acestui proiect și beneficiind de sprijinul ambasadei Turciei, a fost inaugurat un punct de informare NATO în USC Comrat. Au fost organizate lecții publice la Cahul și Taraclia, iar în Chișinău, CID NATO a participat la organizarea Conferinței Republica Moldova în condițiile noii arhitecturi de securitate regională. Evenimentul central în cadrul acestui proiect îl constituie Conferința Internațională “Viitorul parteneriatului RM-NATO în condiţiile noilor provocări regionale”.

Leave A Reply