Conferința Internațională “Summit-ul NATO de la Varșovia: Abordarea Noilor Amenințări”
Pe 12 mai în sala de conferința a Hotelului Codru a avut loc Conferința Internațională “Summit-ul NATO de la Varșovia: Abordările Noilor Amenințări” organizată de CID NATO împreuna cu Ambasada Poloniei la Chișinău (Punct de Contact NATO) și Divizia de Diplomație Publică NATO la care au participat experți naționali și internaționali, reprezentanți ai instituțiilor de stat, organizații internaționale și corpuri diplomatice, societatea civilă, mediul academic și mass media. În cadrul Conferinței au participat peste 140 persoane.
Conferința a fost deschisă cu cuvântul de salut al Dl. Lilian Darii, Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și Excelența sa Artur Michalski, Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.
Dl. Lilian Darii a menționat că cooperarea euro-atlantică nu contravine statutului de neutralitate, aceasta are scopul de a moderniza sistemul de securitate în conformitate cu standardele euro-atlantice.
Speakeri în cadrul primului panel al conferinței intitulat Calea spre Summit-ul NATO din Varșovia: Realizări și Perspective au fost:
Dl. Anatol Șalaru, Ministrul Apărării al Republicii Moldova care a ținut discurs pe tema parteneriatului Moldova-NATO: realizări și perspective. Dl. Șalaru a marcat principalele arii de cooperare între Moldova și NATO și a evidențiat că această colaborarea a contribuit la consolidarea capacităților de apărare și creștere a rezilienței, transformând Moldova dintr-un consumator într-un furnizor al securității.
Dna. Malgorzata Kosiura-Kazmierska, Director adjunct, Departamentul Politici de Securitate în Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, a discutat despre viitorul Alianței Nord-Atlantice și la ce să se aștepte comunitatea internațională de la Summit-ul din Varșovia. Dna. Kosiura-Kazmierska a conturat principalele probleme ale securității Europene, în Est – resurgența Rusiei, și în Sud – criza refugiaților, revelând principalele priorități la Summit-ul din Varșovia.
Excelența Sa Mehmet Selim Kartal, Ambasadorul Republicii Turcia în Republic Moldova a ținut un discurs despre consolidarea credibilității și administrare a situației de criză. Dl. Ambasador a menționat că după conflictul din Ucraina, securitatea Europeană a devenit mai instabilă dar și mai interconectată oferind noi provocări și oportunități pentru cooperare regională.
Excelența sa James D. Pettit, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a ținut un discurs pe tema Republica Moldova între Vest și Est: Extinderea NATO și Geopolitica Europei de Est. Dl. Ambasador a făcut o incursiune în istorie pentru a arăta cît de mult s-a transformat Alianța Nord Atlantică pe parcursul anilor și care este rolul acesteia în noul context regional.
Dna. Tanya Hartman, Divizia Afaceri Politice și Politici de Securitate din cadrul NATO a vorbit despre re-evaluarea rolului parteneriatelor NATO prin prisma valorilor și intereselor comune. În prezentarea dna. Hartman a reiterat faptul că cooperarea între Moldova și NATO nu încalcă neutralitatea țării și nici nu împiedica cooperarea cu alți parteneri de dezvoltare din Est.
Excelența sa Pirkka Tapiola, Șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a ținut un discurs despre politica de vecinătate a UE și impactul asupra țărilor Europei de Est. În prezentare, dl. Tapiola a menționat că UE oferă mai multe mecanisme de cooperare cu țările partenere în special în domeniul securității.
În cadrul celui de-al doilea panel, intitulat “Schimbarea Mediului European de Securitate”, au participat experți internaționali din Polonia, România, Ucraina, Georgia, și Moldova. Subiectul cheie abordat de experți a vizat pe găsirea unei noi abordări față de Federația Rusă, acțiunile cărora au schimbat paradigma securității regionale după criza din Ucraina; războiul hibrid; NATO și Securitatea prin cooperare; „Noua cortină de fier” a Europei de Est.
La discuții au participat dl. Zbignev Pisarski, Președintele Fundației Casimir Pulaski din Polonia, Dl. Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning din România, Dl. Yevhen Mahda, co-fondator al Biroului de Rezistență a Războiului Hibrid din Ucraina, Dl. Zurab Agladze, lector la Institutul Georgian pentru Afaceri Publice și dna. Natalia Albu, cercetător științific superior la Academia de Știință a Moldovei. Panelul a fost moderat de Dna. Elena Marzac, Director Executiv, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova.
Conferința Internațională “Summit-ul NATO de la Varșovia: Abordările Noilor Amenințări” este cel mai semnificativ eveniment din cadrul proiectului anual Săptămâna NATO, care are scopul de a oferi informație actualizată despre cooperarea Republicii Moldova cu NATO și a sensibiliza opinia publică cu privire la Alianța Nord Atlantică.