Cursuri de perfecționare destinate jurnaliștilor pe 30 și 31 martie

16 aprilie 2015

Comments are off for this post.
Cursuri de perfecționare destinate jurnaliștilor pe 30 și 31 martie

Pe data de 30 și 31 martie, Centrul de Informare și Documentare privind NATO, în parteneriat cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a organizat o serie de cursuri de perfecționare destinate jurnaliștilor. Programul de training a avut loc în cadrul proiectului “Consolidarea capacităților jurnaliștilor în reflectarea subiectelor de securitate și cooperare dintre Republica Moldova și NATO”. Scopul acestei inițiative a fost acela de a oferi o platformă de dialog pentru jurnaliști, pe de o parte, și  reprezentanții instituțiilor de stat  sau cei ai NATO, de cealaltă parte.

La aceste cursuri s-au înscris și au participat un număr de peste treizeci de jurnaliști, reprezentanți ai diferitor instituții mass-media, radio, TV, bloggeri, etc., atît din Chișinău cît și din mai multe regini ale R. Moldova.

Inițiativa a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă la care a participat domnul Viorel Cibotaru, Ministrul Apărării al Republicii Moldova și dna Alla Roșca, profesor universitar la U.S.M. Acestui eveniment i-a urmat programul propriu-zis de cursuri inaugurat de către dna Natalia Albu, profesor la Academia Militară “Alexandru cel Bun” care a ținut referitor la noțiunile de securitate și organizații internaționale pentru securitate. A urmat apoi prelegerea domnului Alexei Barbăneagră, secretarul Consiliului suprem de apărare și securitate a țării, care a vorbit despre subiecte precum relațiile R. Moldova cu NATO, planul de acțiuni IPAP, susținerea de care beneficiază R. Moldova  din partea NATO în vederea reformării forțelor sale armate, competențele președintelui în domeniul securității și apărării, activitatea Consiliului Suprem de Securitate, reforma sectorului de securitate al R. Moldova, etc.

Au urmat apoi prezentările Elenei Mârzac și a Patriciei Zghibarța care s-au referit la diplomația publică și rolul CID NATO în facilitarea comunicării dintre NATO și publicul din R. Moldova. În cadrul acestor prezentări au fost disecate mai multe problem ce țin de definiția, originea, evoluția și caracteristicile diplomației publice, diferențele fundamentale ce separă conceptul de diplomație publică de cel de propagandă. Au fost de asemenea trecute în revistă subiecte precum activitatea Diviziei de diplomație publică a NATO, activitățile CID NATO, grupurile țintă și partenerii CID NATO, cadrul legal și instituțional de de informare în domeniul securității și apărării, etc.

Tot pe 30 martie a avut loc și prelegerea dlui Veaceslav Iațco, șeful Secției NATO și cooperare politico-militară a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Prezentarea domnului Iațco a vizat mai multe aspecte ale cooperării bilaterale practice dintre Republica Moldova și NATO, mai ales cadrele de colaborare în cadrul cărora R. Moldova conlucrează cu Alianța Nord-Atlantică așa cum sunt Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului R. Moldova cu NATO, Programul Știință pentru Pace și Securitate, Procesul de Planificare și Revizuire a Parteneriatului, etc.

Participanții la acest curs au avut ocazia să asiste și la prezentarea privind cooperarea militară dintre R. Moldova și NATO a dlui Roman Ceban, locotent-colonel, șef al secției planificare a apărării, DPAPA din cadrul Ministerului Apărării al R. Moldova. Dl locotent-colonel s-a referit în special la participarea Moldovei la operaținea de menținere a păcii a NATO din Kosovo – KFOR și la activitatea contingentului militar al R. Moldova în Kosovo). Ultima prelegere din cadrul primei zile de training pentru jurnaliști a fost cea a dnei Alina Coca, director adjunct în cadrul Secției operațiuni media și evenimente speciale a Servicului de presă al NATO. Dumneaei s-a referit la relația dintre R. Moldova și NATO, cu un accent special pe politica de parteneriate a NATO atît în general cît și aplicată la relația cu Republica Moldova, dar și conceptul apărării colective și funcționalitatea acestuia.

A doua zi, pe 31 martie Alina Coca a ținut o a doua prelegere referitoare la modalitățile de comunicare a NATO cu mass-media – referindu-se mai ales la procesele care desfășoară și resursele care sunt alocate în acest sens. Aici dna Coca a reiterat aspectele practice ale relației pe care NATO o are cu mijloacele de informare în masă, resursele pe care Alianța le pune la dispoziția jurnaliștilor, precum și modelitățile prin intermediul cărora aceștia pot beneficia de aceste resurse.

În sfărșit, ultimile două prelegeri din cadrul cursului au fost ținute de Alina Suguniako membru-fondator a platformei de informare “Stopfake” din Ucraina. Dsoara Sugoniako  a vorbit despre rolul pe care îl joacă mass-media în cadrul așa-numitului război hibrid și în reflectarea problemelor de securitate, precum și despre rolul pe care îl joacă mass-media în reflectarea problemelor ce țin de procesele de integrare europeană și euro-atantică, avînd Ucraina ca studiu de caz și evidențiind unele lecții și învățăminte pe care R. Moldova și le poate însuși din experiența Ucrainei.

Cea de-a doua etapă a acestor cursuri se va desfășura vineri, pe 3 aprilie și va consta într-o vizită în teren la poligonul Dănceni unde are loc instruirea Batalionului 22 pentru menținerea păcii care este dislocat în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo.

Aceste cursuri s-au desfășurat în cadrul proiectului “Consolidarea capacităților jurnaliștilor în reflectarea subiectelor de securitate și cooperare dintre R. Moldova și NATO” pe care echipa CID NATO îl implementează în prezent. Pentru mai multe detalii cu privire la proiectele aplicate de către CID NATO vă rugăm să ne contactați pe adresa electronică [email protected] sau la numărul  de telefon +22577824.