Lecție publică susținută de Iulian Chifu la ULIM pe 17 octombrie

20 octombrie 2014

Comments are off for this post.
Lecție publică susținută de Iulian Chifu la ULIM pe 17 octombrie

Pe data de 17 octombrie, CID NATO a organizat lecția publică susținută de Iulian Chifu la tema “România-Republica Moldova și contextul actual de securitate: Perspective după Summit-ul NATO din Țara Galilor”. Evenimentul a avut loc în cadrul ULIM și la el au participat E.S. dl Mehmet Selim Kartal, Ambasador al Turciei la Chișinău precum și E.S. dl Marius Lazurca, Ambasador al României în Republica Moldova, dar și studenții interesanți de tematica relațiilor dintre Republica Moldova, NATO și România.

 

În cadrul prezentării dlui Chifu, dar și în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, au fost abordate o serie de subiecte relevante la tema securității regionale. Unul dintre acestea a fost Summit-ul NATO din Țara Galilor la care principalul subiect de discuții a fost situația din Crimeea.

Domnul Chifu a mai subliniat faptul că astăzi, cînd după foarte multă vreme frontierele Europei sînt din nou modificate prin forță, coeziunea transatlantică a ieșit în evidență. Occidentul este unitar când e vorba de valori și principii comune și sub semnul întrebării este pus dreptul internațional public.

A fost indicat și faptul că în urma Summitului din Wales, R. Moldova are ocazia de a participa la două proiecte: primul în vederea reconstrucției componentei militare și perfecționarea forțelor armate și 2) asigurarea capacității de interoperabilitate a forțelor armate ale R. Moldova cu Alianța.

Un alt punct de vedere enunțat de către dl Chifu constă în faptul că R. Moldova se află în fața unei alegeri, între vectorul european și cel eurasiatic și că  această alegere va trebui făcută și asumată.

Lecția publică a fost organizată în cadrul proiectului Security for You(th)implementat în prezent de către Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova. Pentru mai multe detalii ne puteţi găsi la nr. de tel.: +373 22/ 577 824 sau pe adresa electronică [email protected].

Echipa CID NATO

  • IMG_3690