Masa rotundă cu genericul “Parteneriatul R. Moldova-NATO. Securitatea regională”

15 martie 2015

Comments are off for this post.
Masa rotundă cu genericul “Parteneriatul R. Moldova-NATO. Securitatea regională”

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova a organizat vizita oficială a reprezentanţilor Diviziei pentru Afaceri Politice şi de Securitate a NATO, dl Krisztian Meszaros şi dna Tanya Hartman.
În cadrul vizitei ofiţerii NATO au participat pe data de 9 martie la masa rotundă  “Parteneriatul RM-NATO. Securitatea regională”. Evenimentul a avut loc în cadrul Universităţii de Stat “B.P.Haşdeu” din Cahul şi a întrunit studenţi, profesori, reprezentanţii societăţii civile şi Consulatului General al României la Cahul.

În cadrul evenimentului au susţinut alocuţiuni ofiţerii NATO: dna Tanya Hartman, dl Krisztian Meszaros şi dna Alla Roşca, co-fondator CID NATO, profesor la Universitatea Tulane din SUA şi la Universitatea de Stat din Moldova. Dna Tanya Hartman a abordat subiectul ariilor de cooperare din cadrul Alianţei, precum şi conceptul Parteneriatului pentru Pace. Dl Krisztian Meszaros a discutat despre rolul Parteneriatelor NATO în partea de Est a Europei în cadrul crizei din Ucraina, impresiile eronate ale societăţii în privința Alianței, precum şi evoluţia cooperării dintre Rusia şi NATO. Dna Alla Roşca, în cadrul prezentării sale a analizat provocările asupra securităţii naţionale şi internaţionale, în special  rolul războiul informaţional în cadrul societăţii actuale.

Participanţii au discutat în sesiunea de intrebari și răspunsuri posibilitatea creării forţei militare separate a Uniunii Europene, proiectele NATO în R. Moldova, presiunea exercitată de către Federaţia Rusă asupra societăţii moldovenești etc. În cadrul discuțiilor, repezentantul Consulatului General al României la Cahul a  argumentat rolul şi impactul aderării României la NATO, menționînd faptul că “Este în mâinile generaţiei tinere să decidă calea potrivită pentru ţară”

Pentru detalii suplimentare cu privire la proiectele și activitatatea de diplomație publică a CID NATO, vă rugăm să ne contactați la adresa electronică [email protected] sau la numărul de telefon +37322 577 824