Neutralitatea R. Moldova nu poate fi un obstacol pentru cooperarea cu NATO

18 septembrie 2014

Comments are off for this post.
Neutralitatea R. Moldova nu poate fi un obstacol pentru cooperarea cu NATO

Imperativul amplificării parteneriatului între Republica Moldova și Alianța Nord- Atlantică precum și noua abordare a parteneriatelor NATO după summitul din Wales au constituit principalele subiecte de discuție din cadrul unui club de persă organizat la 16 septembrie, curent  de Centrul de Informare și Documentare privind NATO.

Prezentă la eveniment, Despina Afentouli, ofiţerul de programe din cadrul Diviziei Diplomaţie Publică a Alianţei Nord-Atlantice a declarat că parteneriatul  Republicii Moldova cu NATO nu contravine statutului de neutralitate a țării noastre. ”Este un  parteneriat care nu este contrar direcțiilor principale de politică externă a Republicii Moldova, fiind, mai degrabă,   unul complementar relației pe care Republica Moldova o creează cu Uniunea Europeană”, a spus Despina Afentouli.

Referindu-se la deciziile adoptate în cadrul summit-ului NATO de la Wales, Mihai Carp, șef adjunct al Secției de gestionare a crizelor din cadrul diviziei operații din Cartierul General NATO, a subliniat că pentru Alianţă, cea mai importantă sarcină este apărare celor 28 de membri şi apărarea colectivă. ”Sunt nişte hotărâri care s-au luat în contextul actual în care ne găsim. Este un context foarte schimbat comparativ cu cel de acum un an. Avem de a face cu probleme  care la începutul anului curent nu au existat sau nu au fost atît de evidente. Hotărârile luate de NATO sunt un răspuns faţă de aceste ameninţări”, a spus Mihai Carp.

Un alt participant la ședință, viceminsitrul Apărării, Aurel Fondos a menționat că relațiile de cooperare a Republicii Moldova cu NATO sunt  axate pe dimensiunea umanitară. În acelaşi timp, Fondos a  arătat că participarea Republicii Moldova la misiuni de menţinere a păcii are un rol benefic pentru imaginea sa pe arena internaţională.  ”Această participare ne permite să fie testate pregătirea obținută prin cadrul misiunilor internațioane. Vom avea posibilitatea să cream și să plătim confortul securității la suportul căruia ne-am angajat să participăm”, a mai spus oficialul.  În același timp, Aurel Fondos a menționat că Ministerul Apărării are  elaborat un draft al strategiei militare a Republicii Moldova,  document care a fost modificat drastic în urma ultimelor evenimente care au loc în regiune.

Prezent la eveniment, Viorel Cibotaru, Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, a menționat că în unele situații, strategiile existente în Republica Moldova nu mai pot fi folosite, fiind nevoie de o abordare principial nouă. Potrivit expertului, situația existentă la moment impune necesitatea modificării mai multor legi și concepte. Totodată, potrivit lui Cibotaru, autoritățile de la Chișinău ar trebui să își revadă metodologia de alocare a resurselor pentru dezvoltarea forțelor armate în funcție de riscurile la care este expusă țara.

Referindu-se la concluziile pe care țara noastră ar trebui să le facă după summit-ul din Wales, Cibotaru a  menționat că țara noastră ar trebui să vadă în ce măsură pot fi schimbate atitudinile și  viziunile  asupra sistemului său de apărare – cum ar trebui acesta să fie  înzestrat, care este rezerva calificată a armatei naționale, care este structura acestor forțe armate și, lucrul cel mai important, care sunt misunile acestor forțe armate.

La rîndul său,  expertul Vasile Croitoru a menționat că  prezența Republicii Moldova la summitul NATO va schimba relațiile între Chișinău și Bruxelles și va contribui la sporirarea capacității țării noastre de a reacționa la situațiile de criză. ”Atîta timp cît vor exista conflicte între vest și est, Republica Moldova fiind o țară de hotar,  vor exista  și frămîntări interne, unele dintre care sînt alimentate din exterior”, a spus expertul.

 

Clubul de presă este organizat în cadrul proiectului Understanding NATO: Media Campaign, implementat în prezent de către CID NATO.

Centrul de Investigatii Jurnalistice

Centrul de Informare si Documentare privind NATO