Săptămîna NATO în Moldova

12 mai 2014

Comments are off for this post.
Săptămîna NATO în Moldova

Chişinău, 12-16 mai, 2014

  Proiectul “Săptămîna NATO în Moldova” este conceput şi implementat de către Centrul de Informare şi Documentare privind NATO în Republica Moldova (CID NATO) cu sprijinul Diviziei de Diplomaţie Publică a Secretariatului Internaţional al NATO. Proiectul se află la cea de-a treia ediţie în 2014 şi constituie un eveniment important în activitatea CID NATO, mai ales că anul acesta se împlinesc şi 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace.

Ediţia din acest an va cuprinde o serie de evenimente menite să crească nivelul de înţelegere al cetăţenilor Moldovei în ce priveşte valorile principiile şi activităţile NATO, dar şi în legătură cu relaţia Moldova-NATO în mod special. Astfel, în cadrul proiectului “Săptămîna NATO” vor fi implicaţi în mod direct peste 400 de participanţi, iar mai bine de 1000 de persoane, atît din regiunile urbane, cît şi rurale, vor fi implicate prin intermediul mijloacelor media, televiziunii şi radioului. De asemenea vor fi publicate şi distribuite peste 600 de broşuri informaţionale, agende şi jurnale.

 

 Săptămîna NATO în Moldova

12 mai Lecţie publică susţinută de profesorii conferenţiari Valeriy Kravchenko şi Andriy Karakuts de la Centrul de Informare şi Cercetare pentru Securitate Internaţională şi Cooperare Euroatlantică a Universităţii Naţionale din Doneţk la tema „Coeziunea NATO: Criza din Ucraina şi consecinţele acesteia pentru viitorul politicii Alianţei”. Lecţia va fi susţinută în limba rusă în incinta sediului CID NATO cu începere de la ora 11.00.

13 mai Lectie publică susţinută de E.S., Ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct al NATO, la tema “Parteneriatul pentru Pace la 20 de ani: realizări şi perspective” la Universitatea de Stat din Republica Moldova.

13 mai Masă rotundă la tema “Criza din Ucraina şi impactul acesteia asupra Parteneriatelor NATO” cu participarea experţilor străini şi autohtoni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului academic. Evenimentul se va desfăşura în incinta CID NATO, str. Bănulescu Bodoni 2A, cu începere de la ora 14:00.

14 mai Conferinţa „Parteneriatele NATO: Realizări şi perspective” organizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova va reuni experţi moldoveni şi străini, formatori de opinie, reprezentanţi ai statelor aliate şi partenere, ai organizaţiilor non-guvernamentale, comunităţii academice şi mass-media. Cu această ocazie relaţiile dintre Moldova şi NATO vor fi analizate în retrospectiva ultimilor 20 de ani, iar apoi vor urma dezbateri cu privire la viitorul acestor relaţii, pentru ca la final să fie elaborate un set de propuneri.

15 mai Inaugurarea Punctului de informare NATO în incinta ULIM în colaborare cu Ambasada Turciei în Republica Moldova şi Agentia TIKA. La ceremonie vor participa reprezentanţi ai statelor aliate şi partenere NATO, ai mediului academic şi societăţii precum şi ai Agenţiei TIKA şi Ambasadei Turciei în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la ora 15:00 în Incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, sala 716 la adresa str. Vlaicu Pîrcălab 52.

16 mai Lansarea monografiei Ministerului Apărării al Republicii Moldova cu privire la relaţia NATO-R.Moldova în cadrul Parteneriatului pentru Pace si a expoziţiei de  fotografii cu genericul „20 de ani ai programului NATO Parteneriatul pentru Pace”. Expoziţia va fi organizată în colaborare cu Ministerul Apărării, ambasada Bulgariei, punct de contact NATO în Moldova şi va ilustra principalele realizări ale Republicii Moldova în cooperare cu NATO. Evenimentul va avea loc în incinta Centrului de Cultură şi Istorie Militară pe adresa str. Tighina 47 cu începere de la ora 10.00.

16 mai Dezbaterea publică pe marginea subiectului „Moldova-NATO: o relaţie reciproc avantajoasă”. Evenimentul va avea drept scop generarea discuţiilor şi informarea cetăţenilor cu privire la relaţiile dintre Moldova şi NATO şi să dezvolte o analiză critică în rîndul populaţiei cu privire la contribuţia Moldovei în cadrul acestor relaţii. Dezbaterea publică va începe la ora 16:00 în incinta sediului CID NATO, fiind organizată în echipe mixte de experţi şi profesionişti, iar regulile utilizate vor constitui un mix între formatul de dezbatere BP şi regulile Chatham House. Tot atunci va avea loc prezentarea unei broşuri informaţionale intitulată „Depăşirea stereotipurilor în înţelegerea NATO”.