Vizita numărul III. Proiectul „Vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni”.

26 iulie 2019

Comments are off for this post.
Vizita numărul III. Proiectul „Vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni”.

La data de 25 iulie, 2019, un grup de formatori de opinie din raioanele Cahul și Leova au participat la o vizită de studiu organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova.
Formatorii reprezintă autoritățile publice locale, instituțiile de învățămînt, organizațiile societății civile, instituțiile de forță din teritoriu.

Conform programului, participanții au vizitat Oficiul de Legătură NATO și Ambasada României în Republica Moldova. Subiectele abordate: Cooperarea Republicii Moldova cu NATO, beneficiile cooperării cu NATO din perspectiva unui stat membru al organizației – studiu de caz România.

Vorbitori: dna Elena Mârzac, Directoare executivă, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova; doamna Kristina Baleisyte, șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova; domnul colonel Anatolie Zavtur, șef J5, Direcția planificare strategică, Marele Stat Major al Armatei Naționale; domnul Alexandru Mureșan, ministru plenipotențiar, șef adjunct al misiunii, Ambasada României în Republica Moldova; domnul Cristi Ladaniuc, atașat militar, Ambasada României în Republica Moldova.

În vizita la Oficiul de legătură al NATO, formatorii de opinie s-au întîlnit și au aflat despre NATO de la șefa Oficiului de Legătură NATO în Moldova. Doamna Baleisyte a vorbit despre principiile fundamentale ale NATO de cooperare cu Moldova, care, așa cum este enumerat, respectă pe deplin suveranitatea, independența, integritatea teritorială și neutralitatea constituțională a Republicii Moldova; constituie o cooperare bazată pe solicitările exprimate de partea moldovenească; proprietatea asupra proiectelor implementate cu sprijinul NATO este în mîinile Moldovei.

Dl. Anatolie Zavtur a prezentat cîteva proiecte concrete implementate de Ministerul Apărării cu asistența NATO, printre care celebrul proiect cu pesticide – Fondul fiduciar NATO pentru distrugerea pesticidelor și a substanțelor chimice periculoase în Republica Moldova; crearea unui Centru de reacție în caz de incidente cibernetice a Forțelor Armate ale Republicii Moldova în cadrul Ministerului Apărării. De asemenea, dl. Zavtur a vorbit despre expertiza NATO în elaborarea documentelor strategice – Strategia Națională de Apărare, Strategia Militară, primul PNA pentru punerea în aplicare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Agenda Femeile, Pacea și Securitatea. A fost menționată asistența specială acordată Academiei Militare, Alexandru cel Bun, pentru dezvoltarea cursurilor profesionale și a programelor de licență și masterat. Dl. Zavtur a subliniat că participarea trupelor moldovenești la misiunea de menținere a păcii în KFOR este, de asemenea, o formă de cooperare reciproc avantajoasă.

La Ambasada României, domnul Cristi Ladaniuc a folosit această ocazie pentru a informa publicul despre beneficiile pe care le are România în contextul integrării în NATO și UE, dar a vorbit și despre rolul important al formatorilor de opinie în diseminarea informațiilor de la prima sursă privind cooperarea cu NATO.

Această activitate este implementată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova în cooperare cu Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova (NLO), în cadrul realizării proiectului Vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni, scopul fiind sensibilizarea opiniei publice cu privire la cooperarea NATO-Republica Moldova și îmbunătățirea dialogului pe această temă cu societatea civilă, mediul academic, administrația publică locală și reprezentanții mass-mediei. Proiectul este realizat în contextul aniversării a 70 de ani de la fondarea NATO.

NLO este o reprezentanță diplomatică a NATO în Republica Moldova, deschisă în 2017, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova și ratificată de Parlament. Misiunea NLO este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică, pentru a servi ca un canal de comunicare pentru asigurarea unei mai bune înțelegeri și coordonări între NATO și Moldova. NLO sprijină proiectele de asistență ale NATO care sunt implementate de partenerii moldoveni, introduc sau furnizează informații persoanelor interesate (entități guvernamentale și neguvernamentale, ONG-uri, universități) despre programele NATO și modul de a beneficia de acestea.

  • _DSC2436
  • _DSC2429
  • _DSC2618
  • _DSC2501
  • _DSC2610
  • _DSC2450
  • _DSC2641
  • _DSC2653
  • _DSC2666
  • _DSC2862
  • _DSC2854
  • _DSC2851
  • _DSC2787
  • _DSC2779
  • _DSC2789
  • _DSC2775
  • _DSC2867