Consiliul NATO – Rusia

15 iulie 2016

Comments are off for this post.
Consiliul NATO – Rusia

Relația dintre NATO și Rusia este bazat pe un parteneriat complex și dificil. Au existat perioade intense de cooperare și apropiere precum începutul anilor 90’ și anii 2000 cînd se vehicula cu aderarea Rusiei la NATO și perioade de criză și răcire a relațiilor în special după războiul Ruso-Georgian din 2008 și mai recent după Conflictul din Ucraina și anexare Crimeei în 2014.

Timeline

Cooperarea dintre NATO și Federația Rusă a început în 1991, în cadrul Consiliului de Cooperare Nord-Atlantic. În 1994, Federația Rusă a aderat la Parteneriatul pentru Pace (PfP). La Summit-ul NATO de la Paris în 1997, a fost semnat Actul Fondator privind Relațiile Reciproce de Cooperare și Securitate. În acest act Rusia și țările membre NATO au declarat că nu se mai văd ca adversari reciproci.
Consiliul NATO-Rusia (NRC) a fost înființat la 28 mai 2002, la Summit-ul NATO de la Roma. Această structură a fost stabilită pentru îmbunătățirea cooperării dintre NATO și Federația Rusă pe probleme de apărare și politica de securitate. De la înființarea Consiliului NATO-Rusia, acesta a evoluat într-un mecanism productiv, creaîndu-se mai mult de 25 de grupuri de lucru și comitete pentru a dezvolta cooperarea în domeniul terorismului, proliferării nucleare, menținere a păcii, apărare antirachetă, gestionarea spațiului aerian, urgențele civile, reforma apărării, logistică și cooperarea științifică.

Tabel Consiliul

Activitatea Consiliului a fost suspendată de NATO în 2014 după criza din Ucraina și încălcarea dreptului internațional de Rusia prin anexarea Crimeei. A urmat o serie de acuzații reciproce pe care mai mulți observatori internaționali au numit un nou război rece între Rusia și Occident. Din 2014 pină în 2016 s-au produs mai multe incidente militare necoordonate în Marea Baltică, Marea Barents, Marea Neagră șî în Siria. Unul din punctele culminante a fost doborârea avionului rusesc Suhoi Su-24 din 2015 de către Forțelor Aeriene ale Turciei (țară membru-NATO) care a provocat un val nou de tensiune. Pentru de-escaladarea situației a fost luată decizia de a relua activitatea Consiliul NATO-Rusia, iar prima întâlnire după doi ani de la suspendare a Consiliului s-a produs pe 20 aprilie, 2016. Ambele părți au recunoscut că parteneriatul nu va mai putea reveni la acel nivel de cooperare înainte de criza din Ucraina.

“A fost o întîlnire bună, deși nu am ajuns la un consens am făcut un schimb de viziuni și opinii și am început să ne ascultăm unul pe altul. Dorim să menținem un dialog deschis în special în acest timp foarte ficicil.”
Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO
http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_129999.htm

“Nu avem o agendă pozitivă, nu sunt proiecte de interes comun care să readucă cooperarea la faza anterioară. NATO a decis să schimbe relația noastră din parteneriat în descurajare și să impună o cale de confruntare.”
Aleksandr Grushko, Ambasadorul Federației Ruse la NATO
http://www.missiontonato.ru/en/news/884/

Pe data de 8-9 Iulie a derulat Summit-ul NATO de la Varșovia unde s-a discutat despre adaptarea Alianței Nord Atlantice la noua paradigmă de securitate în Europa. În cadrul Summit-ului s-au luat o serie de decizii importante (https://infocenter.md/rezultatele-summit-ului-nato-de-la-varsovia/) șî în special s-a căutat o nouă abordare în relațiile cu Federația Rusă. Astfel după trei zile de la Summit-ul din Varșovia, pe data de 13 Iulie 2016 s-a petrecut o nouă întâlnire în cadrul Consiliului NATO-Rusia pentru a discuta pe marginea mai multor subiecte în special de-escaladarea situației.
“Astăzi am avut discuții foarte utile. Am abordat unele dintre cele mai importante probleme de pe agenda de securitate euro-atlantică. Acest lucru demonstrează valoarea Consiliului NATO-Rusia”
Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO
http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_134100.htm

“Tema centrală a discuției au fost deciziile luate la Summit-ul de la Varșovia de a consolida flangul estic al Alianței și consecințele acestora pentru securitatea regională și europeană. În esență, nu am auzit nimic nou în cadrul acestor întîlniri.”
Maria Zakharova, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse
http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2354135#6
Deși atât nemulțumirea din parte țărilor-membre NATO în privința anexării Crimeei și continuare războiului în regiunea Donbas, cît și nemulțumirea Rusiei de extindere a blocului NATO și consolidarea capacităților de apărare pe flancul estic al Alianței (prin desfășurarea a patru batalioane multinaționale NATO în țările Baltice și Polonia) persistă și în continuare, atît Rusia cît și NATO recunoaște necesitatea reducerii tensiunilor și întărire a încrederii. În acest sens țările membre NATO și Rusia vor căuta o formulă de cooperare bazată pe o “nouă normalitate”

Referințe Utile:
1. Declarațiile oficialilor cu privire la Summit-ul NATO din Varșovia
https://infocenter.md/declaratiile-oficialilor-cu-privire-la-summit-ul-nato-din-varsovia/
2. Rezultatele Summit-ului NATO de la Varșovia
https://infocenter.md/rezultatele-summit-ului-nato-de-la-varsovia/
3. NATO-Russia relations: the facts
http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm
4. NATO-Russian Council Practical Cooperation Factsheet, October 2013
http://www.nato.int/nrc-website/media/104666/nato-russia_council_factsheet_final_2013-11-07_trilingual.pdf
5. Alexander Baunov. Russia Eyes NATO in Warsaw. Carnegie Europe, July 9, 2016
http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=64047&mkt_tok=eyJpIjoiWldRNE1ETmxOR1kyTmpjdyIsInQiOiJ5NW9YUUcyeE5CTHBoWE9ZdUhiSGoyZndOV1ZhTWJXMm1uZ1JLVCtDNzlobUg4ME85T3IwaTZXOWZYbjFQTnZ1ZTk3OVIyQ1VjU1MxdUtOMGtnczBONFROUW5OTCtQWGdQaXJHdEUxcE5VND0ifQ%3D%3D
6. Marie Mendras. Russia Seeks Engagement, But Offers Nothing. The German Marshall Fund, July 6, 2016.
http://www.gmfus.org/blog/2016/07/06/russia-seeks-engagement-offers-nothing