În luna iulie vor avea loc 2 vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni la Chișinău.
Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) în cooperare cu Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova realizează un proiect destinat formatorilor de opinie din regiunile Moldovei, întitulat: Vizite de studiu ale formatorilor de opinie din regiuni.
Desfășurat în perioada mai – septembrie 2019, proiectul prevede un șir de vizite de studiu pentru formatorii de opinie din regiunile Moldovei (Nord, Centru, Sud) la Chișinău, scopul fiind sensibilizarea opiniei publice cu privire la cooperarea NATO-Republica Moldova și îmbunătățirea dialogului pe această temă cu societatea civilă, mediul academic, administrația publică locală și reprezentanții mass-mediei.
Participanții vor avea ocazia să se întîlnească și să discute cu reprezentanții Oficiului de Legătură NATO și cu alte misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum și cu instituțiile naționale responsabile de domeniul securității, apărării și cooperării cu NATO.
Prima vizită de studiu a avut loc la data de 28 mai. 20 de formatori locali de opinie, din raioanele Strășeni și Rezina și localitățile din apropiere au efectuat o vizită de studiu la Chișinău, avînd un șir de întrevederi și discuții cu dna. Kristina Baleisyte, Șefa Oficiului de Legătură NATO, colonel dna Mariana Grama, Ministerul Apărării și E.S. Kestutis Kudzmanas, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova (Ambasada Punct de Contact NATO).
Cel de-al doilea grup constituit din 20 de formatori de opinie din raioanele Hîncești și Telenești vor întreprinde o vizită de studiu la Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova, Ambasada Lituaniei în Republica Moldova dar și vor avea discuții cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Cea de a II-a vizită de studiu este planificată pentru data de 18 iulie 2019.
Alți 20 de formatori locali de opinie, din raioanele Cahul, Cantemir, Leova, dar și localitățile din apropiere, vor efectua o vizită de studiu la Chișinău, la data de 25 iulie 2019, în cadrul căreia sunt planificate vizite și discuții cu reprezentanții Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, Ministerului Apărării al Republicii Moldova și Ambasadei României în Republica Moldova.
În cadrul proiectului implementat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova sunt preconizate în total 5 vizite de studiu, în contextul aniversării a 70 de ani de la fondarea NATO, cu suportul Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova.
NLO este o reprezentanță diplomatică a NATO în Republica Moldova, deschisă în 2017, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova și ratificată de Parlament. Misiunea NLO este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică, pentru a servi ca un canal de comunicare pentru asigurarea unei mai bune înțelegeri și coordonări între NATO și Moldova. NLO sprijină proiectele de asistență ale NATO care sunt implementate de partenerii moldoveni, introduc sau furnizează informații persoanelor interesate (entități guvernamentale și neguvernamentale, ONG-uri, universități) despre programele NATO și modul de a beneficia de acestea.
Pentru mai multe detalii cu privire la acest proiect, ne puteți contacta la octavian.cartera@infocenter.md sau + 373 22 244 080.